БСП чертае лявата визия за една силна, социална и ангажирана към проблемите на хората община

Фев 21, 2010 Новини БСП 0 1199

  Предстои ожесточена политическа битка на национално и на местно ниво

 

Предстои ожесточена политическа битка на национално и на местно ниво. Важно е БСП да бъде в добра кондиция, да възстанови влиянието си и да изгражда нови мостове към различни социални групи, чиито защитник партията трябва да бъде. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев в края на Националното съвещание с председателите на областните и общинските съвети на БСП. Лидерът на социалистите отбеляза, че местните избори в страната ни са предимно надпревара на физиономии. „Ако искаме смислена промяна в България, важно е да се състезават политики и платформи", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че при подготовката на платформата на БСП за изборите, партията си поставя за цел да очертае лявата визия за една силна, социална и ангажирана към проблемите на хората община. „Успех за БСП на изборите ще бъде да имаме най-много избрани кметове и най-много общински съветници в страната", отбеляза лидерът на социалистите.

Като начало на подготовката за предстоящата изборна битка през 2011г., на форума беше набелязана политическата хронограма на БСП за годината. Тя засяга теми като: вътрешнопартийния живот, укрепването на структурите на партията, отварянето на БСП към неправителствения сектор, синдикатите и работодателските организации, привличането на нови членове, преглед на участието на БСП в местното самоуправление.

На конференцията социалистите подкрепиха и идеята на Младежкото обединение в БСП за Бяла книга на общините в България, която ще събере в себе си най-острите проблеми по места, които не търпят отлагане.

Общата оценка на участниците в провелия се в Пловдив форум е, че той е бил изклюително полезен за диалога между националното ръководство на партията и председателите на общинските партийни съвети. „Те са хората, които представляват гръбнака на БСП", отбеляза Сергей Станишев. Председателят на Общинския съвет на БСП в Исперих Даниел Димитров изрази задоволството на участниците в работната среща от полезните идеи и практики, дискутирани на форума. „Ще ги прилагаме на предстоящите местни избори, които именно общинските партийни съвети по места ще реализират", заяви Димитров.

В отговор на журналистически въпрос във връзка със ситуацията в МВР лидерът на БСП заяви, че винаги е приветствал всяка реална акция на минисерството срещу пресъпността. По думите му хората искат силна държава, но тази тематика засенчва въпросите от ежедневието на българите като страха за работното място, притеснението от намаляващите доходи, притесненията за здравето и здравеопазването. Според Станишев ГЕРБ води целенасочена политика за овладяване на всички структури на държавното управление на всички нива, включително и за политическа употреба. „Слагат се свои хора с цел не да служат на държавата толкова, колкото на политическата партия ГЕРБ", заяви лидерът на БСП.

„Време е да се извадят досиетата на прехода в шрокия смисъл", категоричен беше Станишев. Според него отговор трябва да получат следните въпроси: как се натрупваха гигантски богатства, как ресурсите при приватизацията на безценица влияеха върху политиката, по какъв начин се оказва влияние върху политическите партии. „Споделям виждането на президента по този въпрос и не споделям виждането на Иван Костов да забравим миналото и да гледаме напред", заяви лидерът на БСП. По думите му, ако не се изчистят нещата, няма как да стъпим на здрава почва.

Станишев беше категоеричен, че в предишния мандат държавата е показвала еднакво отношение към бизнеса като цяло. Целта е била максимално добро развитие на икономиката, поощряване на предприемачеството и справедливо разпределение, така че всички да усетят благата на икономическия растеж. Бившият премиер изтъкна, че не е имало селективно отношение към различни фирми, както не е имало различно отношение към общини с различна политическа окраска.

Сергей Станишев поздрави бившия министър на финансите и депутат от Коалиция за България Пламен Орешарски за неговия 50-годишен юбилей. Лидерът на БСП отбеляза, че Орешарски е най-добирият министър на финансите, който България е имала за последните 20 години. Станишев изтъкна, че по негово време е имало добра събираемост, икономически растеж, увеличаване на пенсиите и заплатите в публичния сектор. При Орешарски фискалният резерв на страната беше увеличен два пъти. Лидерът на БСП сподели, че в телефонен разговор с Орешарски му е казал, че наближава времето, когато БСП ще може да го поздрави с билборд с неговия лик и с надпис: „Липсвам ли ви вече?".