Красимир Трифонов: Силата на нашата партия идва от нейните недра, от колективния дух

Проф. Андрей Пантев: Обръщението „другари” е геройски завет от Ботевите четници

С тържествено откриване в Регионалния исторически музей БСП - Пловдив постави начало на поредица от събития, посветени на 125-годишнината на пловдивската партийна организация.

Знаковата зала „Съединение“ събра няколко поколения партийни дейци от национален и местен мащаб, работили за опазването и налагането на лявата идея. Своеобразен домакин на проявата бе председателят на Градския съвет на БСП в Пловдив Красимир Трифонов. Той приветства всички социалисти по повод юбилея и припомни, че основите на организационния живот в Пловдив са  положени от най-прогресивните умове и будни интелектуалци Димитър Благоев и Васил Коларов.

„Начело на нашата партия винаги са били силни личности, но силата на нашата партия идва от нейните недра, от колективния дух”, каза Трифонов. Той се обърна към присъстващите в залата свои предшественици – Георги Гергов, Захари Георгиев, Атанаска Тенева, Петко Царев, Борис Стоянов и проф. Славчо Панделиев, за да им благодари и да ги увери, че следва традицията на внимание и уважение към всеки редови член.

За юбилея пловдивските социалисти получиха стотици поздравления от цялата страна, а на снощното събитие личните си пожелания поднесоха коалиционни партньори, областни и общински лидери, бивши стопански ръководители и симпатизанти от различни професионални среди.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов и член на националното ръководство акцентира, че юбилеят не е формално отбелязване, а тържество по повод организирането на движения и дружинки с общи ценности и хоризонти: единство, консолидация, равенство и справедливост. Той прочете поздравителен адрес от председателя на БСП Корнелия Нинова, в който тя подчертава, че пловдивските социалисти винаги са били в първите редици на борбите за социална справедливост, солидарност и защита на трудещите се.

Портрет на Димитър Благоев подари на пловдивската организация заместник-председателят на БСП Кирил Добрев, а бившият областен  председател Петър Мутафчиев поднесе портрет на Георги Димитров. 

С другарски поздрави от името на Софийската партийна организация се обърна председателят на структурата Калоян Паргов. Предишният председател на БСП Михаил Миков посочи, че силата на лявото  е в отстояването правата на хората, давайки  им способ за  защита. „Бъдещето на партията е в младите хора”, изтъкна председателят на земляческата група „Пловдивчани в София” Минчо Чунтов и призова да не се забравя марксистката идейна основа. Представителна част на сдружението лично присъстваха в залата.

 

Най-младият депутат и младежки лидер в Пловдив Теодора Халачева заяви, че дългът на партията е свързан със създаване на нормална среда за живот, в която поколенията да живеят заедно и спокойно. В обръщението си към пловдивските социалисти проф. Иво Христов, водач на пловдивската депутатска листа, посочи, че Димитър Благоев и неговият труд „Що е социализъм и има ли той почва у нас” са отново актуални. Утвърждаване като социалистическа партия с мерки за решаване на социалната несправедливост, ориентация към младите и визия за екзистенциалното бъдеще на народа и страната, препоръча проф. Христов. „БСП има стратегическа цел, не просто да оправдае своето съществуване, а да спаси България”, посочи анализаторът. Колегата му в парламента Георги Търновалийски изтъкна, че, въпреки своите 125 години, пловдивската организация е жива, а идеалите й привличат все повече млади хора. „Ние трябва работим и ще работим, така щото нашите наследници да се гордеят, както ние се гордеем с предците си”,  каза народният представител. „Гордеем се с  историята си и гледаме смело напред”, допълни и доц. д-р Георги Йорданов.

Проф. Андрей Пантев: Обръщението „другари” е геройски завет от Ботевите четници

Емоционалното слово на специалния гост проф. Андрей Пантев придаде още повече тържественост на събитието. „Това, което се случва в Пловдив, е европейско събитие. Социалното равенство е безсмъртна част от човешката природа, то е велико стремление и тези, които са близо до този идеал, заслужават адмирации”, каза уважаваният историк. Той напомни, че в историята съществува удивително съвпадение между личности и реализации. „В този празничен час не бива да се срамим да използваме обръщението „другари”, то е геройски завет, използвано е от Ботевите четници”, каза проф. Пантев. По думите му, преди дискотеки, банки и техните съдържатели, някога тук са съществували хора, които са гледали малко по-далече от личното си благоденствие и дюкяните си. „Тези хора са мечтаели за осъществяване на идеи в името на общото благо. Ние, покланяйки се пред тях, усещаме тяхната биологична, морална и човешка кръв да тече във нашите вени”, каза професорът историк.

Георги Гергов: Нас ни събира идеята, свързват ни другарството и борбата в името на една цел

Лидерът на социалистите в област Пловдив Георги Гергов заяви, че паметта за героите на социалистическата идея е жива. „Те си дадоха живота, за да ни има днес, и след 125 години”, акцентира той и продължи: „Нас ни събира идеята, свързват ни другарството и борбата в името на една цел - по доброто бъдеще”. Георги Гергов припомни трудните моменти за социалистическата партия. „Падали сме, но сме ставали, за да продължим битката, защото имаме идеология, защото сме партия на хората”, каза той. По думите му, днешната действителност изисква безкомпромисни действия, защото икономически и престъпни групировки са превзели държавата. Смяната на модела може да се направи, когато спечелиш властта, не е достатъчно да си опозиция, пък било то и с 80 депутати, стана ясно от думите му. „Аз вярвам в бъдещето на България, но не искам тези с белите коси да си отидат от този свят разочаровани”, каза лидерът на социалистите в Пловдив област. Изходът според него е следният: „Трябва преди всичко да сме българи, заедно да бъдем в тази битка, за да сложим край на мафиотското управление”. В заключение той апелира „Ние можем! Да живее България!”.