Парите от фондовете не ги дава Бойко Борисов, а ЕС

Фев 20, 2010 Новини БСП 0 1137

Не може премиерът да обявява кметовете за крадци

Не може премиерът да обявява кметовете за крадци. Чудя се защо изтърпяха тази гавра. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев пред журналисти в Пловдив по повод срещата на премиера Бориосв с представители на НСОРБ. Според Станишев кметовете е трябвало да излязат от срещата. „Това са хора, мажоритарно избрани от гражданите", отбеляза Станишев. Той изтъкна, че парите от фондовете не ги дава Бойко Борисов, а ЕС.

Лидерът на БСП предупреди, че политическите чистки, които реализират управляващите в комбинация с недостатъчния административен капацитет ще доведат до сериозно забавяне на усвояване на европейските средства. „Сериозното закъснение вече е факт", коментира Станишев.

По думите на депутата от Коалиция за България Корнелия Нинова заради реструктивния за бюджет 2010г.  кметовете не могат да си осигурят собствената част на финансиране на проектите. Това също е проблем за навременното усвояване на евросредствата. Решението според Нинова е да бъде актуализиран бюджета.

Сергей Станишев припомни, че социалистите са предупредили, че бюджетът е нереалистичен и са представили в парламента план за осигуряване на допълнителни приходи, като единият от вариантите е 200 млн. лв. допълнително да бъдат насочени към общините. Лидерът на БСП изтъкна, че за първи път дофинансирането на европейските програми с национални плащания се осигурява не от държавата, а от общините. Това, според него крие опасност някои от кметовете да се откажат да правят проекти, тъй като това допълнително ги затруднява.

Председателят на БСП заяви, че се радва на оценката на ЕК за съответствие, която даде на България. Той подчерта, че никога не са спирани оперативни програми за страната ни. До момента България се е справила доста добре по оперативните програми като усвоените пари са в размер на 630 млн. евро. „Европейските средства са възможност, а не гаранция", каза още Станишев и предупреди, че ако не се ускори усвояването им, ЕК може да редуцира сумата за България. „Лично не пожелавам това, защото все пак правителството е българско", подчерта още лидерът на БСП.

По повод съвещанието, което се провежда в Пловдив, секретарят на ИБ на НС на БСП Евгений Узунов заяви, че на форума е станало ясно, че онези критици на партията, които казват, че БСП е в агония, нямат основание. Според Узунов активното участие на председателите на общинските съвети показва, че БСП преживява своите трудности след загубата на изборите, но организационно партията е в кондиция.

„В БСП няма табута и забранени теми", коментира областният председател на БСП-Бургас Атанас Зафиров. По думите му социалистите вървят към една обща цел - спечелването на изборите през 2011г.

Мая Манолова, общински председател на БСП-Кюстендил и депутат от левицата заяви, че въпреки натиска, който управляващите оказват върху представителите на БСП на местно и национално ниво, БСП си остава единствената реална опозиция на управляващите.

Такава политическа чистка като сега не имало и по времето на Иван Костов и това ще се върне на сегашните управляващи, заяви Сергей Станишев. По думите му по места управляващите направо дерибействат. „Намираме се в условия, в които се преследва всеки, свързан с БСП", каза още Станишев.