Победа на опозицията – справедливост по случая „Наглите“

Филип Попов: Ако освобождаваме предсрочно престъпници, къде отива превенцията и сигурността на хората

НС прие на първо четене законопроекта на ПГ на "БСП за България" за изменение на Наказателно- процесуалния кодекс. С тези изменения съдените за тежки престъпления няма да могат да искат да бъдат предсрочно освобождавани. Поправката на ГЕРБ от февруари 2017 г. доведе до възможност- престъпници да бъдат предсрочно освобождаване по тяхно искане. Пример е  случаят  "Наглите", който събуди серизоно обществено недоволство. С предложението на опозицията, ще се сложи край на тази несправедливост.

Филип Попов: Ако освобождаваме предсрочно престъпници, къде отива превенцията и сигурността на хората

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че една от функциите на наказателното право е превенцията. Той отбеляза, че наложените наказания следва да бъдат справедливи , защото само по този начин наказателното право може да осигури генералната си превенция- да въздейства на останалите членове на обществото. "Да, лишените от свобода имат своите права, но къде отива превенцията, къде са правата на пострадалите, къде е справедливостта, къде е сигурността на пострадалите, а и на цялото общество? Преценката за това дали лишеният от свобода се е поправил следва да бъде обективна преценка на независими обективен орган, а не субективна преценка на престъпник."- аргументира се Попов.

Пенчо Милков: Предложение за предсрочно освобождаване да се прави от прокурор или началник на затвор, а не от осъдения

„С предлаганите от нас промени, предложението за предсрочно освобождаваме може да се прави от началника на съответния затвор и от окръжен прокурор“. Това заяви народният представител от ПГ на БСП за България Пенчо Милков.  Той подчерта, че разделението на властите дава на прокурорите, които са част от съдебната система, независим и обективен поглед за това- доколко са постигнати целите на наказателната принуда.