По искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия за НДК

Жельо Бойчев: Заради проблемите около НДК е застрашено българското председателство на ЕС

„Анкетната комисия за случващото се около НДК трябва да установи как и по какъв начин се харчат парите на българските данъкоплатци. Как и по какъв начин са определяни изпълнителите на строително-монтажните работи. Трябва да знаем и каква е готовността за провеждане на българското председателство?” Това заяви зам.-председателят на „БСП за България”  Жельо Бойчев от парламентарната трибуна по предложената от левицата анкетна комисия за НДК. Той припомни, че прокуратурата е установила, че има нарушения относно изразходването на средствата за НДК. „Всичко това може да доведе до застрашаване на  провеждането на българското председателство”, категоричен бе Бойчев. „Пряко отговорният министър Лиляна Павлова, която бе и принципал на двореца, твърди, че НДК се управлява лошо – липсват дисциплина и не се спазват срокове. Като контрапункт на това, досегашният ръководител на двореца Мирослав Бошош заявява, че се отказва да подписва обществени поръчки под натиск на ръба на закона и против правилата. В последните два месеца цялата подготовка по българското председателство на ЕС е в хаос. Провеждането на председателството е застрашено”, обясни той и допълни, че това са причините левицата да поискам анкетна комисия, за да се проверят всички обстоятелства и факти по случая.

„Минстър Павлова заявява също, че не е предвидено изграждането на пресцентър, а Бошош заявява точно обратното. Въпросът е кой от двамата заблуждава обществото?”, попита още Бойчев.

Драгомир Стойнев: Управляващите се опитват да покрият скандала с НДК, няма да стане

„Управляващите опитват да покрият скандала с НДК, като твърдят, че създаваме фалшива новина. Къде видяхте фалшивата новина - в това, че Прокуратурата разследва и има досъдебно производство; за това, че министър Павлова желае да уволни Мирослав Бошош заради некомпетенстност и за забавяне на сроковете или за това, че г-н Бошош заяви, че върху него е оказван натиск да подписва обществени поръчки. Къде намесихте БСП във фалшивата новина?” Това попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев.

„Приветстваме желанието да се подкрепи комисията за НДК. Щеше да е хубаво- подкрепа да беше срещнало и предложението за създаване на комисия, която да установява как се строят българските магистрали. Но в крайна сметка, прокуратурата вече си върши работата в АПИ”, каза още той.

Кристиан Вигенин: Важно е да се свалят всички съмнения около ремонта на НДК

„Важно е да бъдат свалени всякакви съмнения около ремонтите е НДК , които се разглеждат като съществена част от подготовката за Българското председателство на Съвета на ЕС. Последното, което бихме искали е- на всяко едно заседание, което с провежда там, първата интересна част от запознаването със сградата да бъде, че около нея е имало сериозни скандали и съмнения за корупция“. Това заяви в пленарна зала международният секретар на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин. По думите му тази комисия трябва да изясни всички въпроси и оттук нататък работата да продължи по начин, който да позволи адекватно завършване на дейностите там.     Той подчерта, че БСП ще  държи народните представители да бъдат информирани за доклада на ДАНС и с текущата работа на комисията.