Стойнев към управляващите: Помогнахме на пенсионерите с минимална пенсия. А останалите 1,6 млн.?

Георги Гьоков: ОП излъгаха избирателите си заради ГЕРБ

„Какво се предвижда за останалите 1,6 млн. български пенсионери, които са с пенсии над минималната?” Това попита в пленарна зала зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев при дебата за промените в КСО за повишаване на минималните пенсии. По думите му,  отговор на този въпрос от управляващите няма, защото все още няма управленска и законодателна програма. „До момента всички заедно подкрепихме само пенсионерите, които имат най-малък осигурителен принос. Дайте сега да видим и за останалите пенсионери”, призова той. По думите му това, което предлага левицата е политиката, която трябва да се води и изрази надежда и управляващите да я подкрепят, защото с осъвременяването на пенсиите, се подпомагат 90 % от българските пенсионери. „Трябва ясно да заявите- имате ли такова желание, защото до момента излъгахте избирателите  и не изпълнихте своето обещание. Ще ги излъжете втори път, ако не подкрепите нашето предложение”, подчерта зам.-председателят на ПГ на левицата. Той припомни, че когато БСП е обещавала осъвременяваме на пенсиите, го е изпълнявала – през 2008г. „Когато говорим за политика, трябват дългосрочни действия, а не както сте свикнали- краткосрочни, бързи мерки, без никакъв ефект. При дългосрочните мерки трябва да се търси стабилност, солидарност и възможно най-голяма справедливост за нашите майки и бащи, които са строили България”, заяви Драгомир Стойнев.  

Георги Гьоков: ОП излъгаха избирателите си заради ГЕРБ

„Увеличаването само на минималната пенсия крие рискове и ще доведе до негативни последици. Ние предлагаме  от 1 юли минималната пенсия да стане 300 лева, както обещавахте на българските пенсионери и  от 1 януари 2018 година да се преизчислят пенсиите със средноосигурителния доход за 2013 година“ Това заяви народният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков. По думите му така БСП си спазва предизборен ангажимент към пенсионерите и отново помага на другите парламентарни групи от управляващото мнозинство да си изпълнят техните.  „Надали на пенсионерите им стана ясно, защо отхвърлихте нашия законопроект, за преизчисляване на пенсии, което щеше да доведе до увеличаването им с около 20 %, а приехте този на МС за вдигане само на минималните пенсии, който освен, че не решава дори малка част от проблемите, нарушава и основни осигурителни принципи“, подчерта депутатът.

Георги Гьоков попита представителите на ОП- какво се е променило за три месеца, освен, че им хареса да са във властта, и заради нея са предали тези, които им повярваха. „Вярно, че натискът от вашия по-голям коалиционен партньор е огромен, но ето- ние Ви даваме възможност да излезете от ситуацията и да спазите предизборните си обещания към българите“, каза още той. Гьоков подчерта, че няма дилема от къде ще дойдат парите за тези две действия - за увеличаване на минималната пенсия на 300 лева, ще дойдат от там, от където ще дойдат и за увеличаването й на 200 лева, т.е. от излишъците в Бюджета на ДОО за 2017 година, а за преизчисляването- като се предвидят средствата в новия Бюджет на ДОО за 2018 година. „Така, че драма няма и това в никакъв случай не го тъквайте като мотив и аргумент да отхвърлите предложението ни“, заключи Георги Гьоков.

Надя Клисурска: Когато ГЕРБ и ОП обещават 300 лв. минимална пенсия, това означава  180 лв.

„Хората трябва да знаят, че когато ГЕРБ и Обединените патриоти обещават 300 лв. минимална пенсия, това означава  180 лв. или максимум 200 лв. Вие излъгахте българските пенсионери”. Така се обърна към представителите на управляващото мнозинство по време на дебата народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска.

„За разлика от вас, наш приоритет са хората с ниски доходи, бедността и невъзможността да живеят по този”, заключи Надя Клисурска.