Петър Димитров: Борисов бърка ЕС със СИВ

  Добрич: Идеята на  премиера Бойко Борисов Европейската комисия да договаря доставките за газ вместо малките държави да се справят сами с договори и доставки беше коментирана в Добрич от народния представител от БСП и бивш икономически министър Петър Димитров  като далечен спомен за  Съвета за икономическа взаимопомощ

 

Добрич: Идеята на  премиера Бойко Борисов Европейската комисия да договаря доставките за газ вместо малките държави да се справят сами с договори и доставки беше коментирана в Добрич от народния представител от БСП и бивш икономически министър Петър Димитров  като далечен спомен за  Съвета за икономическа взаимопомощ. Анализатори още от есента на миналата година считат, че становището на Борисов  е  ЕС  като обща фирма да се договаря с руснаците, а после да разпределя, добави депутатът. "Откъде Борисов го е взел  тоя модел - от САЩ, Латинска Америка? При това в Америка на едната граница внасят, на другата изнасят, това си е въпрос на потребителите на газ" - посочи народният представител. Според него не става дума точно за държавен въпрос.  Иначе страната ни би трябвало да купува горивото и да го разпределя с купони, вместо да имаме пазарна икономика.  "Русия купува  газ на зелено, прави се разработката на находищата и добива и се плаща на съответната държава-собственик. От тази гледна точка  Русия е в по-изгодна позиция.  Докато тук се чака компанията „Набуко" да си осигури газ. Едно е да имаш политическа подкрепа, друго е търговската компания да търси гориво" - заяви Петър Димитров. Той не изключва възможността  ЕС на политическо ниво да участва в  договарянето, да лобира за осигуряването на газ. "Но оттам нататък да очакваме, че ще извади пари и ще плати газа, като играе ролята на търговец,  това просто не е пазарна икономика.  Ако ще правим някакъв европейски  социализъм в съвременен вид,  да кажат"- посочи Димитров.

"Лош читател съм на криминални разследвания"  заяви Петър Димитров  в отговор на въпрос какъв е неговия прочит на "Октопод".   По думите му,  операцията не може да има връзка с  политическото ръководство на държавата в минали години, нито  пък то с  фалита на "Кремиковци". "Самият Александър Томов даде две противоположни позиции. От една страна каза, че държавата  е  фалирала „Кремиковци", а от друга обяснява, че не може да се говори за източване тогава, когато има  частна собственост. С процентите на  държавата в „Кремиковци" тя не можеше да участва  в управлението" - добави бившият икономически министър. Представителят й  в Надзорния съвет нямал лостове за управление и трудно получавал информация. "На един етап и аз се опитах да потърся отговорност от частния собственик, но, според Търговския закон, тя е на изпълнителното ръководство- тогава А. Томов и екипа му" - категоричен е Димитров.

 

П. Димитров проведе в Добрич традиционната си приемна.