Проф. Иво Христов: Който контролира ядрото на Евразия, той ще е в състояние да контролира света

27.06.2017 г.

„Географията е присъда”, каза проф. Иво Христов, цитирайки Наполеон, на  форума “Геополитическата карта на Евразия - рискове и хоризонти“. Събитието, организирано от сдружение „Смисли” в Пловдив, събра сериозна аудитория, изкушена да чуе задълбочени анализи по темата. Проф. Иво Христов, д-р Пламен Пасков, д-р Малек Насер и докторантът Галин Дурев посочиха основните геополитически актьори, идентифицираха факторите на хаоса в света, очертаха тенденциите за развитие на световните конфликти и прогнозираха възможните сценарии за развитие на световните процеси, както и вариантите за България.
 
Проф. Иво Христов илюстрира тезата на д-р Насер за драмата на Близкия Изток с цитат от бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор „Проблемът на арабите е, че техните държави са върху нашия петрол”. Той започна лекцията си по темата на форума с карта на Евразия и обяснението, че в този огромен остров са концентрирани над две трети от населението на света и световните ресурси, и богатства, а в двата края се събират два важни центъра – Европа и Китай. Депутатът от БСП очерта важните от геополитечска точка зони - Китай, Индия, Ирак, Сирия, Ливан,Израел, Йордания и обясни, че най-голямата ценност на този регион е разположението. „Който владее Евразия, той владее света”, цитира Бжежински професорът.

 "През територията на някогашната Голяма Сирия премиват най-важните потоци от дълбока древност до наши дни. Тук са възможни три основни магистрални подходи- Северният поток минава през Мала Азия, Централна Азия и стига до Пекин и днешния Изток. Вторият – средният , се движи през Алепо в Сирия, през Иран, Индийския океан и стига до далечния Изток. Третият - най-южният поток, минава през Египет, Червено море, заобикаля Йемен и се движи към източна посока. Има и четвърти транспортен коридор, където се движат пътищата от Балканите, който преминава през Сирия, за да стигат до днешен Йемен.

Защо този остров е толкова важен? Който контролира ядрото на Евразия с всички негови човешки и природни ресурси и създаде военна и икономическа система, той ще е в състояние да контролира целия свят. Основната задача на Америка да не допусне нито една сила да доминира в този голям остров. До 1945 година европейски сили са тези, които контролират световната геополитика.

След разпадането на СССР има следната ситуация- световният доминант САЩ продължава да е такъв, той представлява 3% от населението на Земята и консумира около 40% от съвкупния обществен продукт. Базира се на два мощни стълба- тотален контрол върху цялата геополитическа периферия и създаването на такъв икономически механизъм, който да бъде впрегнат за развитието на техническия процес. В момента САЩ се стремят към такава система, при която няма да има нужда от хора, а ще бъдат заменени от роботи. В областта на генетиката, роботиката и космическата сфера САЩ ще имат тотално превъзходство”, обясни проф. Христов

Той разви тезата за контролирания хаос, който осъществява Америка. "Когато нямаш ресурс за тотален контрол върху дадена територия , целта е да я направиш достатъчно неуправляема за твоя противник и управляема за теб самия. Тази технология минава през човешки животи. Така се случва в Сирия, Югославия , Централна Азия, Задкавказието, Афганистан. Целта е на територията на този масив да не бъде създаден геополитически хегемон- военен или икономически, който да представлява опасност за САЩ. А, потенциалните опасности пред САЩ са Китай и опитите на Русия да възвърне своя статут на глобална сила за този регион. Китай трябваше да бъде кошмарът на руската държава, затова стана най- голямата работилница на Америка. Китай в този му вид е продукт на англосаксонския модел. Проблемът на този тип модел е, че ресурсите му са изчерпани. След 2000 година американците разбраха , че Китай от обект се превръща все повече в субект и последваха валутна война, затваряне на „клапите” на китайската икономика, която е експортно ориентира и има два основни пазара – Европа и Америка. Изведнъж станаха актуални въпросите за копринения път и интеграцията. Каналите за търговия – през Русия, през Централна Азия- Иран , Турция, България и Европа и Южния- през Сирия и Африка. Какво прави Руската федерация в тази ситуация? Или ще бъде засмукана от китайското икономическо чудо , или трябва да запази собствената си геополитическа роля.  От Русия е откъсната най-важната й територия – Украйна, която има  45 млн. души руско население. Който контролира територията й, контролира и геополитическите потоците от Запад на Изток към Централна Азия, Япония и Катай , Северните потоци от Скандинавия през Черно море към Близкия Изток. Който контролира Украйна и разположи военна мощ, означава, че поставя под обстрел руския централен район”, очерта картината геополитическият експерт.

Той посочи, че днешна Русия се намира в тежко състояние. По думите му, моделът на Путин е ефикасен, за да спре разпада на страната, но нежизноноспособен да осигури икономическо развитие. „За да оцелее Русия, трябва да има икономически ръст от 7 до 10% годишно. Необходима е рязка промяна на икономическия, социалния и политическия модел в страната", каза проф. Христов.

В заключение лекторите кратко прогнозираха перспективите и рисковете за България в контекста на темата. Галин Дурев не е оптимист за Евразия като единен субект. Д-р Пасков призова за разбиране на процесите, тъй като те са аналогични, и българите трябва да си опазят държавата. Д-р Насер изтъкна ролята на будната съвест и гражданска отговорност, а проф. Христов предупреди, че най-голямата опасност за България е оглупяването. „Но позитивното е, че от нас зависи”, завърши дискусията народният представител.