Донка Симеонова: Постигнахме много важен резултат за българското училище

Наредбата за приобщаващото образование да бъде отменена

„Постигнахме много важен резултат за българското училище - наредбата за приобщаващото образование да бъде отменена. Дано новата, която предстои да се напише, допринесе наистина за личностно развитие”, това коментира депутатът от „БСП за България” Донка Симеонова с колеги учители, които й бяха предоставили становища и анализи от прилагането на наредбата.

Симеонова, заедно с колегите си депутати Веска Ненчева и Ирена Анастасова, пита министъра  на образованието и науката Красимир Вълчев- какви изводи се правят в министерството относно постигнатите цели, заложени при създаването на документа и свързани с осигуряване на приобщаващото образование на децата и учениците, както и дейността на институциите за предоставяне на подкрепа за личностното им развитие.

„Въпросът вълнува огромна част от колегите и ние бяхме длъжни, след стотиците протестни писма и подписки от различни училища, родителски асоциации и други организации, да стопираме хаоса, въведен от наредбата”, каза Симеонова. Според нея колегите й са доволни, че ще се предприемат мерки за написване на нова наредба, както каза в Народното събрание министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на питането. От парламентарната трибуна министърът изрази съгласие с техните изводи.

По думите им, Наредбата за приобщаващото образование допусна небивал административен хаос, редица пропуски, тежки бюрократични процедури за създаване на екипи, за изработване на оценки и планове. „И най-същественото, и най-обезпокоителното е, че огромните бюрократични задължения не само лишават учителите от време и енергия за творчество, но те го отклоняват от основната му мисия, а именно- да бъде близо до своите ученици, да им дарява внимание и знание”, подчерта Симеонова. Във фейсбук тя благодари на всички, които са й изпратили мнения, становища и анализи по темата.

Днес, в 14:00 часа, Симеонова и общинският съвет на БСП- Мъглиж организират приемна за граждани в клуба на партията.