Пенчо Милков към министър Димов: Въздухът в Русе не е мръсен – той е отровен

24.06.2017 г.

След ускорено одобряване на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС),  от страна на  МОСВ и РИОСВ-Русе, ще бъдат изградени необходимите съоръжения в предприятието замърсител, с което ще се постигне разрешаване на проблема със замърсяването на въздуха от „Монтюпе”. Това стана ясно след отговора на министъра на околната среда и водите на въпрос от народните представители от ПГ „БСП за България” от Русе - Пенчо Милков, Крум Зарков и Георги Стоилов.

Пенчо Милков призова министъра за съпричастност към проблема. Той представи сериозността на ситуацията, а именно: царящо  напрежение сред гражданите, граничещо с психоза в няколко квартала, в които осезаемо се усеща задушливата миризма на бакелит нощем. „Хората не смеят да отварят прозорците си, говорят за това, пишат в социалните мрежи”, посочи тревожните факти той. По думите му това се дължи на факта, че въздухът в Русе не е мръсен – той е отровен. Народният представител от Русепоиска държавата да осигури цялото необходимо оборудване за извършване на проверките и резултатите да бъдат представяни и обсъждани с двете страни; да се потърси комуникция и с протестиращите граждани, образували свои групи в социалните мрежи, провеждащи срещи, протести, пишещи писма, но до момента – безрезултатно; да се направи проверка на всички възможни замърсители на въздуха в Русе. „След месец-два отново ще бъде зададен този въпрос, защото проблемът е много сериозен, а отговори като днешния са слушани много от русенци”, заяви Пенчо Милков.

 

Министър Димов пое ангажимент да посети град Русе до месец, а в бъдеще да се стигне и до осигуряването на собствен мониторинг и информация, достъпна за гражданите.