С историческа беседа почитат Апостола

Историческа беседа по случай 137-та годишнина от обесването на Васил Левски организира Младежкото обединение на БСП - Пловдив

Историческа беседа по случай 137-та годишнина от обесването на Васил Левски организира Младежкото обединение на БСП - Пловдив.

"Левски е уникална личност в българската история. Той съчетава революционното и умереното начало, използва европейския опит и формира революционното съзнание на българите." Това каза гл. ас. д-р Симеон Кацаров от Пловдивския университет на историческата дискусия.

Ученици и преподаватели историци откликнаха на поканата на младите пловдивски социалисти. В лекционната зала на НБ „Иван Вазов" гостите поставиха интересни въпроси около личността и делото на Левски. За предаването на Дякона, авторитета му сред българската революционна емиграция и съдържанието на писмата, се поинтерсуваха подрастващите бъдещи историци. Стана ясно, че по доста от темите няма единно мнение в науката и се защитават различни тези от изследователите.

„Ако го нямаше Левски в националната ни история, щяхме ли да притежаваме друга фигура с такова излъчване?", попитаха учениците.

„Всяка национална митология създава своя герой", посочи д-р Симеон Кацаров. Той каза също, че според доста изследователи Левски се определя и като значима личност в балканската история.

Дали  са същестували податки да бъде наречен „баща на нация", на този въпрос  потърсиха също отговор от аудиторията. „Левски е син на нацията, а идеята за баща остава встрани, защото имаме 1300-годишна история", конкретизира  д-р Кацаров и допълни, че според голяма част от историците Левски е наречен Апостола скоро след Освобождението.

С тази дискусията младите пловдивски социалисти продължават започналата през миналата година традиция да организират разговори между ученици с подчертани исторически интереси и изявени български преподаватели. Тогава под тепетата гостува проф. Андрей Пантев със слово за европейския образ на България в историческото развитие.