Деница Златева: България има ключова роля за интеграцията на Западните Балкани

Юни 23, 2017 Новини БСП 0 801

23.06.2017 г.

„Темата Македония и Западните Балкани е национален приоритет. Ние, като страна, която ще председателства Съвета на Европейския съюз, с един от основните ни приоритети- Западните Балкани, естествено е да обръщаме сериозно внимание на бъдещото развитие на Македония. Налице е и желанието им за подписване на Договор за добросъседство с нас.” Това каза по БНТ зам.-председателят на БСП Деница Златева. Тя беше категорична, че като домакин на председателството на Съвета на ЕС имаме ключова роля по отваряне на интерграцията на Западните Балкани, както към ЕС, така и в НАТО. Златева припомни, че БСП и партията на премиера на Република Македония Зоран Заев са от едно политическо семейство. „В трудните години, когато беше опозиция в продължение на 11 години, винаги сме били партньори и сме помагали на СДСМ”, добави зам.-председателят на лявата партия. Тя изрази надежда, че министър-предесдателят на България, подобно на премиера  на Естония, ще представи приоритетите на България по време на председателството на Съвета на ЕС в Народното събрание.

По темата свързана с връщането на Бузлуджа, Златева изрази изненада, че след заявеното желание на БСП да вземе паметника, за да се погрижи за него, при срещата с регионалния министър, е сатанал ясен интересът на различни организации, част от СДС, Валери Симеонов и други. Тя добави, че като първа стъпка- БСП желае да консервира паметника. По думите й, левицата няма желание след възстановяването на монумента, той да бъде върнат в минал период.

По отношение на оттеглянето на ПГ на „БСП за България” от Председателския съвет на НС, Деница Златева категорично заяви, че това е едно дълбоко и осъзнато решение на парламентарната група.  „БСП има внесени 11 законопроекта от началото на парламентарния сезон, но по тях няма абсолютно никакво движение", заключи зам.-председателят на БСП Деница Златева.