ПЕС: Ще се борим за социален план за Европа

22.06.2017 г.

 „След дълга кампания ЕК накрая направи стъпка в правилната посока като предложи Европейски стълб за социалните права. Но към момента той е с много малко съдържание и няма правна тежест.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на координационната среща на левите премиери  и лидерите на партиите-членки, проведена непосредствено преди заседанието на Европейския съвет.

Европейската левица призовава за изготвянето на спешен план за изпълнение на неотдавнашните декларации по отношение на Европейския стълб на социалните права и изрази притеснението си от липсата на темата в дискусиите на Европейския къвет по-късно днес.

 „Твърдо решени сме да преобразуваме това неясно предложение в истински план за действие. Ето защо сме разочаровани да видим, че социалните въпроси не са включени в дневния ред на днешното заседание на Европейския съвет, въпреки спешната необходимост от действия. Министър-председателите и партиите-членки на ПЕС ще продължат да използват всяка възможност да популяризират тези проблеми – разбираме важността им и ще продължим да се борим, докато не бъде намерено решение. "

Сред обсъжданите в заседанието теми бяха и отношенията ЕС – Великобритания, както и следващи стъпи в посока засилване на Общата политика за сигурност и отбрана.

За повече снимки:

https://www.flickr.com/photos/partyofeuropeansocialists/with/35296814472/