Промените в закона за отбраната дестабилизира системата на сигурността

Фев 18, 2010 Новини БСП 0 1803

Политици и експерти дискутираха Стратегията за сигурност Законът за отбраната и въоръжените сили, който беше приет миналата пролет даде перспектива за развитие на кадровите военни и ясни гаранции, за да бъдат мотивирани българските военнослужещи

Политици и експерти дискутираха Стратегията за сигурност

Законът за отбраната и въоръжените сили, който беше приет миналата пролет даде перспектива за развитие на кадровите военни и ясни гаранции, за да бъдат мотивирани българските военнослужещи. Това заяви председателят на НС на БСП и ПГКБ Сергей Станишев по време на кръглата маса на тема „Стратегия за сигурност - предизвикателства и перспективи". Организатори на събитието бяха Съветът за национална сигурност и отбрана на НС на БСП и Центърът за балкански изследвания. Напоследък, с приемането на промените в закона, ставаме свидетели на един експромпт, който създава нови вътрешни неясноти и нестабилности в областта на въоръжените сили, каза Станишев.

Лидерът на левицата коментира, че предишните документи за националната сигурност, с които България разполага, са доста остарели по отношение на ситуацията, в която се намира страната ни. По думите му би могло да се препишат и стратегии на други държави, но това няма да разреши проблемите на държавата. Това не би дало ясна ориентация на всички институции какви са заплахите, заяви Станишев.

Едно от достойнствата на проекта на Стратегия за национална сигурност, изготвен от БСП, е че тя е ценностно ориентирана. Проектостратегията поставя в центъра на усилията на държавата интересите на отделния гражданин, идентифицира нови фактори, които трябва да са в центъра на вниманието на институциите по отношение на сигурността, каза председателят на социалистите. Според него една такава стратегия трябва да бъде предмет на обсъждане в обществото и да се търси национално съгласие за приемането й.

Българската дипломация в последните години постигна не малко успехи, но е важно днес ясно да се идентифицира нейната роля и в регионален план, и в позицията на България в НАТО и ЕС. Членството на България там очертава съвсем нова рамка по отношение на националната сигурност. Участието не гарантира само по себе си постигането на националните цели. Ако такива цели не бъдат ясно идентифицирани и описани, рискуваме да сме в периферията на дискусиите за НАТО и ЕС, коментира Станишев.

Бих приветствал всяко усилие на българската държава да достигне до решителен прелом в борбата с организираната престъпност, заяви още Сергей Станишев. Случиха се няколко шумни операции, надявам се да бъдат доведени до край, ако има достатъчно доказателства. Той припомни състоянието на страната по време на прехода. Много често границите между държава и бизнес интереси, сенчести интереси, бяха изключително размити, коментира председателят. По думите му днес сме изправени пред предизвикателството България да възстанови своята държавност.

Трябва да се подготвят и представят проектите за обсъждане на стратегия за сигурност в рамките на първото полугодие на тази годината. Това заяви председателят на Съвета по национална сигурност и отбрана на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов. Надявам се да дадем тласък на тези обсъждания в други експертни и политически среди, които да ни доведат до приемане на Стратегията, каза депутатът. Според него трябва да се очертаят заплахите за вътрешната сигурност от корупцията, прането на пари, търговията с влияние.

Найденов заяви, че около темата за ПРО, която е актуална напоследък, са възникнали въпроси като: Превръща ли се България в цел? Има ли заплаха за България? По какъв начин се гарантира защитата на страната? Важно е да имаме актуална оценка на средата за сигурност, заплахите, отговорностите и задачите на отделните елементи в тази система, беше категоричен депутатът.

Сигурността е неразделна част от политиките на държавата във всяка една област, заяви проф.д-р Димитър Йончев по време на форума. Той акцентира, че Стратегията за сигурност е насочена и към отделния гражданин. Според него гражданската сигурност може да бъде мерило за това докъде е стигнала работата на държавата в областта на сигурността въобще. Йончев даде пример с наводненията, които в момента се случват в страната. По думите му евентуална работа по Стратегията би дала възможност всяка година да излиза списък с най-критичните точки в държавата и това ще предотврати много от кризисните ситуации, които възникват у нас.