Корнелия Нинова: Кандидатите ни за ВСС са почтени професионалисти и не са влизали в споровете за съдебната система

Юни 20, 2017 Новини БСП 0 1001

Днес внасяме шест кандидатури за членове на ВСС - четирима съдии и двама прокурори

"Днес внасяме шест кандидатури за членове на ВСС - четирима съдии и двама прокурори". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя обясни, че няколко са критериите, по които БСП се е спряла на тези шестима. На първо място посочи- да са хора от системата, защото те познават най-добре нерешените въпроси в правосъдието. На второ място- да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори, до най-високите нива - Върховна административна прокуратура, Върховна касационна прокуратура, Върховен административен съд, Върховен касационен съд, Апелативен специализиран наказателен съд. По думите й, третият критерий е бил професионализъм и почтеност. Председателят на БСП подчерта, че в кариерата си тези кандидати са преминали през: търговско, административно, наказателно, гражданско, европейско право, т.е. професионално покриват широка гама от проблематика в правото и тяхната почтеност е безукорна. Като четвърти критерий Нинова посочи, че не са страна в споровете, които се водят в съдебната система и да бъдат обективни при вземането на решение. "Пето - предлагаме повече кандидати от другите парламентарно представени партии. Ние сме за принципа да има свободна конкуренция, право на избор и истинско състезание, което не е предрешено. Ценим високо и шестимата", заяви тя и подчерта, че БСП не е влизала в договорки за имена с другите парламентарни групи и иска честно състезание. 

Корнелия Нинова обяви, че кандидатите на левицата са  Марина Михайлова Дойчинова - Върховен административен съд; Даниела Ангелова Маринова - Марчева - Софийски апелативен съд, с ранг съдия във ВКС и ВАС; Диана Атанасова Хитова - Върховен касационен съд; Драгомир Асенов Кояджиков - Апелативен специализиран наказателен съд; Маринела Панкова Тотева - Върховна административна прокуратура; Светлана Георгиева Бошнакова - Върховна административна прокуратура.

На въпрос за искания имунитет на народния представител от ПГ на „БСП за България” Манол Генов, Корнелия Нинова заяви: „Разговарях с него. Той ще си предостави сам имунитета, няма да има нужда от комисии на Народното събрание. Генов вече направи изявление и ние споделяме всичко, което той казва в него, заставаме до колегата си и се надяваме на обективно и бързо разследване, което ще му даде възможност да си изчисти името”.   Тя допълни, че Генов най-вероятно ще подаде декларацията си за отказ от имунитет още в сряда.