Манол Генов: Подадохме жалба в КС, за да не може да се раздават безпринципно пари на общините

Юни 16, 2017 Новини БСП в медиите 0 1027

16.06.2017 г.

„Подадохме жалба в КС срещу текстове в Закона за публичните финанси, които позволяват безпринципно да се раздават пари на общините. Откъде се намериха миналата година парите за саниране и тези, раздадени еднолично на българските общини, които бяха  на принципа - който ми хареса. Ще ви припомня, че през август месец на 43 общини на ДПС бяха раздадени 27 милиона лв. Никой тогава не си мислеше, че правителството ще подава оставка. Случаят с раздаването на средствата бе с открита предизборна цел.”  Това заяви народният представител от „БСП за България” Манол Генов по БНТ. „За цяла година  са раздадени 110 милиона, ударно- след подадената оставка- 70 милиона, а останалите 40 млн.преди това. Именно по тези актове на Министерския съвет, които ние обжалвахме днес, бяха раздадени тези пари”, коментира Генов. „Една единствената община - Гоце Делчев, с кмет, издигнат и подкрепен от БСП,  е получила 300 хиляди лв. за цяла година”, посочи той.

„През миналата година имаме дадени 2 милиарда за саниране, а българският пенсионер живее в лишения и мизерия. Така, че да се обеснява, че до края на годината не могат да се намерят 400 милиона е несериозно”, каза също Генов.

ГЕРБ имат последователна политика за унищожаване на българския пенсионер

Манол Генов заяви, че средноосигурителният  доход през годините расте и не е справедливо един учител, който се е пенсионирал през 1999 г. да получава с 210 лева по-малко от негов колега, пенсиониран през 2005 г. „Ясно е, че е несправедливо, защото за един и същи стаж, за един и същи получаван доход- от различни години , се изчисляват различни нива на пенсиите”, коментира той. Генов припомни, че именно ГЕРБ са управлявали три мандата от последното преизчисляване на пенсиите. „Те имат последователна политика за унищожаване на българския пенсионер”- коментира той.

„Ние искахме увеличение на пенсиите на милион и триста хиляди пенсионери, които в момента живеят под социалния минимум. Според нашите изчисления увеличението ще струва около 800 милиона за година. Нека държавата да си дойде на място и да подходи малко по- твърдо по отношение на сивата икономика в осигуряването”, предложи Манол Генов.