Сергей Станишев: Измести се дискусията за ПРО

Фев 18, 2010 Новини БСП в медиите 0 1405

Дискусията за ПРО като че ли се измества в друга посока

Дискусията за ПРО като че ли се измества в друга посока. Като че ли звучи следното - Съединените щати ни предлагат и искат, ние трябва да дадем отговор. Но ние първо трябва да дадем отговор на себе си. Има ли заплаха, която да изисква разполагането на територията на България на подобни устройства и дали разполагането на подобна противоракетна система не увеличава рисковете за България, т.е. - не се ли превръща страната в мишена? Това каза пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Според Станишев - трябва да се отчетат и други аспекти, сред които сътрудничеството и отношенията с трети държави, каквато е Русия. „За да се вземе решение, което е отговорно, е необходима първо пълна прозрачност на разговорите, който не знам водени ли са, не са ли водени, защото това е въпрос, който изисква сериозно обсъждане и в Консултативния съвет за национална сигурност, и в НС", каза той. По думите му действително трябва да се разглежда този въпрос в много по-широк контекст дали това отговаря на виждането на НАТО и на ЕС.
Всички тези аспекти трябва да се отчетат, за да се вземе каквото и да било решение. Към днешна дата, с бегла информация, с която се разполага, не може да се вземе ясна позиция. Отговорността е на правителството, което трябва да информира действително водени ли са такива разговори, на какви нива, с какъв мандат. Доколкото разбирам от изявленията на премиера не е поставян този въпрос. Но импровизации на подобна тема, не могат да се допускат.