Изявление на съпредседателите на Делегация в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС - Черна гора

14.06.2017 г.

Делегация в Парламентарния комитет по стабилизиране и асоцииране ЕС - Черна гора проведе 13-тото си заседание в Страсбург на 14 юни 2017 г. под съпредседателството на Иван Брайович, председател на парламента на Черна гора, и г-н Петър Курумбашев, заместник-председател на Делегацията за стабилизиране и асоцииране ЕС - Черна гора в Европейския парламент.

Съпредседателите подчертаха важността на Делегацията като интерпарламентарна платформа за улесняване присъединяването на Черна гора към Съюза. Съпредседателите изразиха разочарование от факта, че липсата на участие на опозицията в работата на Скупщина и на неговите органи засяга и срещата на делегацията ЕС - Черна гора. Те заявиха, че след изборите през октомври 2016 г. възможността да се обсъдят с членове на Европейския парламент събитията, които доведоха до поляризация на политическия климат, беше загубена.

Съпредседателите подчертаха, че е важно за прогреса по присъединителния процес да се ангажират отново в конструктивен парламентарен диалог. Съпредседателите очакват през втората половина на годината срещите на Делегацията да бъдат в пълен формат, с участието на всички партии, представени в Скупщина.

Г-н Брайович и г-н Курумбашев приветстват прогреса на Черна гора относно преговорите по присъединяването към ЕС и членството на страната в НАТО. Съпредседателите подчертаха, че присъединяването към  ЕС трябва да бъде се случва с ускорено темпо на реформи, засилени усилия с цел покриване на всички критерии и непрекъснат фокус върху основите на процеса по присъединяване.

Те отбелязаха, че всяка страна членка трябва да бъде оценявана по своите собствени заслуги по отношение на изпълнението на едни и същи критерии. Те заявиха, че Черна гора в момента е най-напредналата страна членка и че трябва да стане пълноправен член на ЕС възможно най-скоро. Диалогът между ЕС и Черна гора за присъединяването ще има позитивен ефект за целия регион.

Съпредседателите признават, че напредъкът на реформите по глави 23 и 24 относно върховенството на закона остават от изключителна важност за цялостното темпо на преговорния процес и че корупцията и организираната престъпност в Черна гора продължават да бъдат източник на притеснение. Съпредседателите наблегнаха на това, че свободата на медиите е крайъгълният камък на всяка демокрация и подчертаха, че е от съществена важност да продължат да се подобряват условията за разследваща журналистика и да се разрешат случаите на насилие над журналисти. Съпредседателите подчертаха, че Черна гора трябва ефективно да прилага европейските и международни стандарти за човешките права. Съпредседателите се съгласиха, че е важно да се ускорят реформите, които засягат ключови икономически предизвикателства в Черна гора с цел да се подобри стандарта на живот на гражданите.

Г-н Брайович и г-н Курумбашев изразиха тревогата си от предполагаемите опити на Русия да влияе на събитията в Черна гора, включително и от предполагаемия опит за преврат на 16 октомври 2016 г., както и от черния списък на Русия с граждани на Черна гора, които са обявени за персона нон грата в Русия, включително депутати, които са гласували “за” приемането на Черна гора в НАТО. Съпредседателите силно осъждат скорошната депортация от Москва на един от тях и прикани всички държави членки на ЕС да противодействат на негативната и разрушителна роля на външни актьори в региона.