Жельо Бойчев: Приемаме етичен кодекс за депутатите от БСП, защото личният пример е най-силен

Юни 14, 2017 Новини БСП 0 370

Правителството разпределя парите за общините субективно, затова България се движи на различни скорости

„В политиката най-силен е личният пример, който даваш. БСП си постави преди време цел, като показа, че може да промени себе си, може да носи отговорност и за България." Това каза по БНТ народният представител от БСП за България Жельо Бойчев по повод решението на левицата да приеме етичен кодекс за депутатите си. По думите му, би било добре всички народните представители да следват етична рамка. Той добави, че всяко действие на депутатите трябва да е пример, а не обратно-  да руши доверието в институциите. „Парадокс е, че в момента ние, като опозиция, задаваме тона на работа на Народното събрание със законодателни инициативи, предложения за решения на парламента. Ние задаваме тона му. Няма съмнение, че сме опозиция, но основната задача е да очертаем алтернативата на управлението”, каза още Бойчев.

Жельо Бойчев обясни, че темата за Националната сигурност не е единствената, която е във фокуса на левицата за намиране на решения. Като други основни, той посочи здравеопазването, образованието и демографската катастрофа. „Ако с политики не преодолеем демографската катастрофа, обричаме България. Затова политиките за образованието и здравеопазването също се отнасят към този проблем. България губи годишно по 50 000 българи, изтича ни потенциалът зад граница и ние имаме отговорност да вземем правилните решения за решаване на проблема. Ако сега не ги вземем, след време ще е късно и ще носим отговорност пред идващите поколения”, посочи Жельо Бойчев.

По повод заявлението на БСП, че внася жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, Бойчев обясни, че решението е взето, защото България се движи на няколко скорости. По думите му, на семинара на левицата в Боровец, кметовете от БСП са били категорични, че София е на една скорост на развитие, областните градове - на друга, а по-малките населени места – на трета. „Имаме и двоен аршин на правителството спрямо общините. Ако живееш в община, на която кметът е избран от БСП, тя бива ограничавана с финансиране, достъп до европейски програми. Всички граждани в България трябва да са с равни права”, посочи още Жельо Бойчев