Сергей Станишев: Ако газовата криза продължи, ще започне техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”

Ако газовата криза продължи, ще започне техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”

Ако газовата криза продължи, ще започне техническа подготовка за отваряне на един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”. Това каза председателят на БСП и премиер Сергей Станишев пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Според него трябва да се действа отговорно и да не се допускат проблеми в енергетиката ни.

 

Премиерът уточни, че страната ни не може да действа едностранно, вземайки такова решение и трябва да е в постоянен диалог с ЕК и страните-членки на ЕС. „Решението за закриване на 3-и и 4-и блок не се основава на ефективна и обективна международна експертиза. Нещо повече, те са отговаряли на международните стандарти. Това решение беше наложено като условие в преговорния период на страната”, напомни Станишев.

 

На въпрос дали е необходимо да се проведе референдум за отварянето на блоковете, той отговори, че това решение трябва да се вземе от Парламента. По думите му всички институции трябва да носят своята отговорност и да предприемат действия, които са отговорни пред българските граждани и европейските партньори.

 

Договорът за присъединяване на България към ЕС съдържа клауза, според която при кризисна ситуация блоковете на АЕЦ могат да бъдат пуснати в експлоатация. Техническата подготовка за такава експлоатация ще отнеме 45 дни.