Жельо Бойчев: Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората

Юни 12, 2017 Новини БСП в медиите 0 1219

Стенограмата за КТБ показа, че някои политически сили искат властта с цената на всичко

„Решаването на проблемите в сектор сигурност започва от хората”. Това заяви пред БНР Жельо Бойчев, зам.-председател на ПГ „БСП за България” по повод изнесеното заседание на ПГ на „БСП за България” по  темата национална сигурност. По думите му, на КСНС при президента се е взело решение за актуализация на националната стратегия за национална сигурност. „Това трябва да стане до края на септември, поради приемането на бюджета за следващата година и тригодишната прогноза. Няма смисъл да приемаме стратегии, ако няма ангажиране на ресурс за изпълнението им”, категоричен бе той.

Жельо Бойчев припомни, че на заседанието при президента-  и МВР, и МО изнасят информация за недокомплект – 1 000 в МВР и 6 000 в МО. „Няма как да постигнем търсената гарантирана сигурност на всеки български гражданин и българските граници, ако няма мотивираност на тези служители. Каквито и решения да взимаме и каквито и средства да се отделят за модернизация на въоръжените сили, каквато и техника да купуваме- без мотивация на служителите, това няма да доведе до нищо”, заяви той.

На въпрос- от къде биха могли да дойдат средствата за сектор сигурност, Бойчев заяви, че според министър-председателя- имаме излишъци и успех в борбата с контрабандата – сумите, които се цитират- между 1,5 млрд. до 3 млрд. лв. Той подчерта, че левицата настоява да се направи стратегически преглед на сектор сигурност, за да могат да се взимат адекватни решения. Зам.-председателят на ПГ на левицата заяви, че е била разгледана и законодателната уредба в сектора и са направени предложения за промени, които ще се превърнат в законодателни предложения на левицата в НС.

Стенограмата  за КТБ показа, че някои политически сили искат властта с цената на всичко

Жельо Бойчев коментира, че няма нищо изненадващо в стенограмата за КТБ. „Хубавото е, че българското общество получи отговор на въпросите: кой, какво поведение е имал и какви действия е предприел в тази ситуация. Ясно се вижда, че: представители на БСП  в тези срещи са настоявали да бъде гарантирана работата на банковата система и да бъдат защитени интересите на всички български граждани, а ГЕРБ са поставяли въпроса най-често за оставка и предсрочни избори. Много добре може да се прецени кой каква роля е имал”, подчерта социалистът. По думите му, благодарение на представителите на БСП и подкрепата на банковия сектор, е избегната банкова ваканция или рестриктивни мерки в работата на банките. Той подчерта, че времето е показало, че това е било правилното решение. „Ако имахме притеснения, нямаше да искаме да се разсекретят, не само тази стенограма, но и втората- от разговорите при президента, както и от БНБ. Видя се, че има политически сили обаче, които са готови да дойдат на власт на всяка цена”, заключи Жельо Бойчев.