Депутатът от „БСП за България” Донка Симеонова: Образованието да стане приоритет за държавата, общините и обществото

Нужни са мерки за превенция на насилието

"Образованието да стане  приоритет за  държавата, общините и обществото". Това заяви народният представител от „БСП за България” Донка Симеонова по време на среща с учители от казанлъшкото училище „Кулата”, на което е бивш  директор. Симеонова дискутира с колегите си предложения за промени на Закона за предучилищното и училищното образование. Целта й е да се срещне с повече колеги, както и с останалите  участници в учебния процес, за да чуе всички мнения по места и да ги внесе в парламентарната комисия по образованието и науката, на която е член.

"Един от най-важните въпроси е въвеждането на един учебник по един предмет за един клас в цяла България и наличие на многообразие от помагала", категорични са учителите.  Те смятат, че стандартите трябва да се приемат от парламента, тъй като са твърде важни за развитието на образованието. Изразиха и надежда , че наредбата за приобщаващото образование ще бъде отменена. Според тях са нужни мерки за превенция на насилието, а не да се обсъждат решения едва след инциденти. „Родителската отговорност е от решаващо значение при поведението на децата в училище. Във всяко училище трябва да има психолози, както и да се намали броят на децата в клас. Повторението във втори, трети и четвърти клас при несправяне с учебния материал, би довело до други резултати в българското училище”, смятат учителите.

„На едно мнение сме и за изграждането на общински ресурсни центрове в страната, които да поемат специфичните грижи, отсъстващи в училищата, тъй като не е според възможностите на всяко учебно заведение да назначи ресурсни учители и психолози”, обясни Донка Симеонова. Депутатът посочи като основна цел образованието да стане приоритет за  държавата, общините и обществото,  учителят да бъде уважаван и да има всички условия да се развива в професионално отношение. 

За педагозите увеличението на заплатата трябва да е обвързано с процента на средната заплата, а не както досега.  За тях най-важната задача на българското училище е да се постигне качествено образование, да се въвлекат учениците в по-смислен свят, който им предлага знание и хоризонт за развитие тук, в родината.