Кристиан Вигенин: Терористичният акт в Лондон е насочен срещу целия цивилизован свят

Юни 06, 2017 Новини БСП в медиите 0 1074

Само заедно можем да се справим с общите заплахи за сигурността ни

„Терористичен акт, като този в Лондон, е насочен срещу целия цивилизован свят. Това е атака срещу начина на живот в демократичните страни”. Това заяви пред БНТ международния секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин. По думите му, след поредицата от атаки е трудно да се върне чувството за сигурност у гражданите, че властите са способни да се справят. „Възможно е да станем свидетели на допълнителни ограничения на свободите на гражданите в цивилизования свят. Вече се чуха призиви, че в интернет пространството терористите се чувстват свободни. Това е първият сигнал, че то може да стане обект на по-сериозно следене. Влизаме в дилемата: свобода или сигурност”, коментира бившият външен министър. Той изрази убеденост, че британските власти са направили всичко възможно, със средствата които имат, да ограничат тази заплаха и да гарантират сигурността на гражданите, но не успяват. Вигенин подчерта, че борбата е на два фронта – с организацията, която стои  идеологически зад тези атентати- ДАЕШ и мерките за сигурност в нашите страни. Според него борбата с ДАЕШ на място изглежда ще продължи много по-дълго отколкото се е очаквало и не можем да се справим със сегашните средства и възможности с конкретните заплахи в нашите страни. По думите му,  освен всичко друго, трябва да се вземат мерки които да ударят така терористите, че да е невъзможно да се случват повече такива атентати.

Само заедно можем да се справим с общите заплахи за сигурността ни

Кристиан Вигенин подчерта, че една голяма част от страните в коалицията срещу Ислямска държава има свои специфични интереси. „Поне до момента, зад общата декларирана цел за ликвидиране на ДАЕШ, тези по-малки цели понякога взимат връх. Докато няма осъзнаване колко сериозна и глобална е опасността от самата ДАЕШ и структурите, които й симпатизират, и не положим общи усилия, няма да имаме успех”, категоричен бе той.   Вигенин обясни, че обща система за сигурност и отбрана ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъждани и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС. Според него големият проблем на ЕС в момента е, че имаме едно общо икономическо пространство, свобода на движение на хора, а в същото време всяка разузнавателна служба е сама за себе си. „Тази тема е много чувствителна, но съм сигурен, че могат да се търсят варианти и възможности за по-широко споделяне на информация за заплахи и движение на хора, които са потенциална заплаха”, коментира международният секретар на ПГ на левицата. По думите му, това е свързано и с охраната на границите. „България още не е в Шенгенското пространство, въпреки че по повечето оценки е сигурна външна граница. Тази теза бе отново поставена под съмнение през последните дни с инцидента с бежанците от Афганистан. Докато всяка от страните- членки не е част от Шенген и нямат достъп до шенгенската информационна система, ние сами отваряме пробойни в общата ни сигурност”, заяви Вигенин и допълни, че предстоящото ни председателство е повод ние да поискаме този въпрос да бъде решен. По думите му, след такива атентати, освен гръмките думи, които се говорят, трябва да се направи конкретен списък от мерки, които да се реализират двустранно между страните- членки и на ниво ЕС. Според него присъединяването на България, Румъния и Хърватска към Шенгенското пространство е малка стъпка, но важна за общата ни сигурност. „От БСП сме призовавали-  по тази тема не може да има ревност или неглижиране на един или друг партньор. Трябва да се говори сериозно и с Русия”, каза още той.   

Кристиан Вигенин заяви, че винаги, когато ЕС се насочи твърде много само към себе си в решаване на вътрешните си проблеми, това отнема енергия от позиционирането му навън.  Попитан за пътят на Европа и  на къде ще се развива ЕС-  той обясни, че в случая могат да вървят паралелно тези процеси. ”ЕС ще продължи да съществува. Ние сме по-силни като част от него, но ако е ефективен. Външните заплахи и несигурност могат да допринесат да се избере такъв вариант за развитието на ЕС , който да ни направи по-силни и вътрешно”, обясни той.

Кристиан Вигенин подчерта, че и на срещата, организирана вчера от лидера на ПЕС Сергей Станишев, е станало ясно, че ЕС е важен за България и ни дава повече икономически, социални възможности и повече сигурност. „Ние, като страна, на която предстои да председателства Съвета на ЕС, трябва да дадем своя принос, за да насочим  вътрешната ни дискусия и тези по време на председателството в посока, която да е добра и за нас.Ние трябва не само да сме свидетели на това, което се случва, а да сме активни в развитието на съюза”, заключи Кристиан Вигенин.