Елена Йончева: От НС, ГЕРБ пренасят езика на омразата сред хората

Обещавал ли е Бойко Борисов военна помощ на президента на Иракски Кюрдистан на тайна среща?

„Шест седмици вече парламентът не работи. Има дни, в които заседава едва по 20 – 23 минути. "БСП за България" е внесла 6 законопроекта, които да облекчат живота на хората. Това са Законът за храните, който защитава българския производител; Законът за предучилищното и училищното образование; за промяна на НК, за да възпрепятства престъпниците да бъдат пускани предсрочно и други. Вместо това се приемат лобистки закони, като този за концесиите”. Това каза по бТВ народният представител от БСП за България Елена Йончева. Тя припомни, че Законът за концесиите беше приет в края на предното Народно събрание, но президентът го спря с вето. Сега, този закон от 150 страници, е бил внесен в следобеда на 30 май, в парламентарна комисия и ден след това депутатите от комисията са се произнесли. „Как си представяте, за една нощ да бъде обработен документ от 150 страници, като трябва да бъде съобразен и с европейска директива от 100 страници?” Елена Йончева беше категорична, че за концесионирането на летище София са кандидатствали четири фирми, две от които турски. „Едната строи мега летище в Истанбул за 10 милиарда долара с човекопоток от 150 милиона пътници. Ако нашето летище беше дадено на тази фирма, щеше да бъде превърнато в обслужващо, тип – карго”.

Елена Йончева цитира текст от доклад на Държавния департамент на САЩ от 2016 година, в частта за България: „Служители във всички клонове на правителството са замесени безнаказано в корупционни практики. Те включват подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушени поръчки и търговия с влияние. Въпреки, че закон предвижда наказателно преследване на корупцията във властта, българското правителство не го прилага ефективно”, и допълни: „Ако върху това се надгражда, тогава тежко й на България”. Тя обясни, че от трибуната на Народното събрание представители на ГЕРБ говорят с езика на омразата и това се пренася върху хората, а думите предизвикват агресия по улиците.

„Срещал ли се е Бойко Борисов с президента на автономията Иракски Кюрдистан Масут Барзани в Министерския съвет. Обещавал ли е военна помощ, както твърдят кюрдските медии?” Това попита от ефира на бТВ народният представител от „БСП за България Елена Йончева, като подчерта, че срещата не е била оповестена.

Елена Йончева сигнализира и за злоупотреба при изграждане на част от оградата ни с Турция. Със снимки, тя показа, че 21 километра от съоръжението от два реда става на един в хасковската част на границата между реките Тунджа и Марица. „Кой търгува с българските национални интереси?”, попита народният представител.