Нинова към лидерите на ЕНП: Подкрепяте ли правителство на омразата и агресията?

Главчев не се справя със задълженията на председател на НС. Нека изберем човек, който може

Причините да искаме оставката на председателя на Народното събрание са две. Първата е, че Народното събрание непълноценно работи вече 6 седмици. Правителството няма управленска и законодателна програма, която да изпълни със смисъл работата на Народното Събрание. По-лошото е, че най-вероятно, до края на тази сесия, през юли няма да има такава. Твърдим го, защото разполагаме с писмо от г-жа Бъчварова, началник на кабинета на министър председателя, до всички министри и администрации. В него тя иска да представят законодателни инициативи, които да послужат за изготвяне на управленска и законодателна програма. Срокът който им поставя е юни. Докато тези инициативи бъдат събрани, обработени и представени като законодателна програма, ще изтече срокът на тази сесия.

През това време, в което не взехме никакви съществени решения, за тези които са гласували за нас и са ни изпратили тук с някакви очаквания, вие се занимавахте с други теми. Опитахте да решите проблемите на определени хора със Закона за собствеността върху земеделските земи. Слава богу, спряхме го. Вчера се занимавахте със Закона за концесиите, също лобистки закон , който унищожава и останалата малко държавна собственост. Оправдавате се с европейска директива. Ще ви подкрепим за текстовете, които са европейски, но не крийте зад това желанието си да раздадете вечни концесии върху държавна и общинска собственост на ваши приближени.

Ние, от БСП за България, внесохме законопроект за изменение на НК, за да отпадне маловажният случай при битовата престъпност; законопроект за изменение на Закона на храните, за да помогнем на българските производители и земеделци; законопроект за изменение на ГПК, за да прекратим злоупотребите на ЧСИ-тата; Кодекса за социално осигуряване, за да се преизчислят  всички пенсии; законопроект за българския жестомимичен език, за да помогнем на хората с увреждания и редица други законодателни инициативи.  Тези законопроекти, обаче, не се разглеждат нито в комисии, нито в зала и работим по 20 минути на ден. Вие нямате програма. Предлагаме нашата-  и тя не се гледа, за да се прикрие фактът, че имаме алтернатива и че има партия, която е тук, за да изпълни предизборните си ангажименти , а не да отстъпва от тях, както направи управляващото мнозинство. Състоянието, в което се намира парламентът срива авторитета на институцията. Нека всеки от нас да си  помисли- това, което е обещавал в кампанията и това, което прави вече 6-та седмица тук- отговарят ли едно на друго . Ние не желаем на институцията да се гледа като на място, където не се работи. Не желаем да даваме повод- определението, което премиерът Борисов даде преди години да се изпълни със съдържание – народните представители са „безделници“. Или може би това е целта на днешното поведение. Върху парламента в парламентарна република да се сложи петното на безделници и ненужен институт в конституционна България- изпълнителната власт да се фаворизира и да се внуши на обществото, че там е центърът, където се взимат решения. Не, не е там. Би трябвало да е тук и първа грижа, освен на всеки от нас,  да издигнем авторитета на тази институция и да свършим тази работа, за която сме тук, е на председателя на Народното събрание.

Втората причина е, че тази управленска немощ се прикрива с прояви на агресия, омраза, заклеймяване, на близо 1 млн българи с 4 декларации.  Те бяха определяни като „небългари“, „убийци“, пращани бяха в Сибир и Северна Корея. Липсата на политики и програми бяха заменени с връщане в миналото, разделение между българите, обиди към хора с различни убеждения и идеи. Председателят на Народното събрание грубо нарушава правилника, който по силата на решение на КС е закон.  В този закон, чл. 155, ал. 2, пише: „Народните представители нямат право да отправят лични нападки, оскърбителни думи, жестове или заплахи против когото и да било, да разгласяват данни, увреждащи доброто име на граждани“. Този закон предвижда, ако това се случи, председателят да реагира като направи забележка към народен представител, който се е обърнал към свои колеги с оскърбителни думи, жестове или заплаха. Вчера председателят на Народното събрание даде още един повод за исканата оставка, след нейното внасяне- като определи изпълнението на този закон като мракобесие. Да наложиш наказание за разпространяване на омраза, агресия и насилие, според него е мракобесие. Да накажеш за такова нещо било посегателство върху свободата на словото-.това е абсурдно. Да изпълняваш закон, да се определя като мракобесие!  Ние очакваме от председателя на Народното събрание, не такова поведение, а налагане на морал и ценности, които са необходими на обществото и които, колеги от ГЕРБ, са ценности на европейската политика, която издигате като свое верую и носите в името на партията си – Граждани за европейско развитие на България. На думи се обявявате против агресията по пътищата, агресията в училищата, домашното насилие.  На практика, тук от това място, я стимулирате, показвате и налагате.

Днес, Европа и целият цивилизован свят се борят с омразата, агресията, разделението и крайностите. Вие правите обратното, и то в годината на председателството на ЕС. Нито дума за приоритети 6-та седмица. Българският парламент не е обсъдил и едно изречение- какво България ще предложи в това председателство, кои са важните за Европа и за нас теми, които трябва да се решат. Вместо това- бездействие, нацистки символи, омраза, заклеймяване на различния и антикомунизъм. Когато Европа обсъжда бъдещето си, за което вие нямате идея къде е мястото на България, вие ни връщате в миналото, в 90-те години и ние няма да стоим  безучастни към тази загуба на политическа и ценностна ориентация на България.

Тук са вашите декларации, стенограми- преведени. А тук- инициативата на Европейския съвет „Не на езика на омразата“. Ако не знаете, вашите лидери на ЕНП са от водещите в тази кампания. Нещо повече – Германия прие миналия месец закони, с които се глобяват до 50 млн. долара Facebook, Twitter, ако до 24 часа не премахнат съобщение от социалните мрежи, съобщение, което излъчва омраза. Какво правите вие, в този момент?!

Ние, с тези писма, се обръщаме към  лидерите на ЕНП, вашето политическо семейство- Джоузеф Дол, Антонио Лопес, г-н Таяни, г-н Юнкер. Питаме ги- подкрепят ли партия, която насажда омраза, отрицание и разделение. Питаме ви- на кои принципи залагате? На тези, които те определят като водещи в Европа и света, единни в различието си, или на принципа, на който залагат Бойко Борисов и партия ГЕРБ- разделяй и владей.

Предстои среща на г-жа Меркел с г-н Борисов през юни. Очаквам на тази среща да бъде обсъден този въпрос и тя да изрази мнение- подкрепя ли правителство на ПП ГЕРБ, което върна на дневен ред нацистки символи. Подкрепя ли, изразено от трибуната на Народното събрание на Република България, мнението: „След окупацията от 44-та година, комунистическата държава изгради многократно повече концентрационни лагери за мъчения на достойни българи от самата нацистка Германия и нейния съюзник, в началото на Втората световна война, болшевишкия Съветски съюз, взети заедно“; Одобрява ли член на българското правителство и вицепремиер да връщат темата за хитлеризма?

Пред нас и пред Европа има два пътя - или сядаме и обсъждаме бъдещето на Европа и България, или връщаме разговора в миналото и го анализираме. Ние избираме пътя на бъдещето- затова сме против стила, в който налагате връщането в миналото, и на разговора там, защото е непродуктивен. Искаме разговор за бъдещето на Европа, за бъдещето на българския народ и тъй като вие не го предлагате, ние го правим със своите позиции, законопроекти и последователно поведение в българския парламент.

Пред нас стоят две задачи – да работим за това, за което сме тук и да налагаме морал в обществото. Това е отговорност на всеки един от нас, но най-висша е отговорността на председателя на Народното събрание. И с двете той не се справя.  В името на авторитета на институцията Народно събрание, в името на това- да свършим работа за хората и да дадем път на България в европейското й бъдеще, искаме оставката на г-н Главчев и избиране на човек, който може да посочи този път и да се справи с тези задачи.