Момчил Неков: Садовските фъстъци са по-качествени от внасяните в Европа и у нас, заслужават да ги защитим

Садовските сортове се търсят от САЩ, Италия и други държави. Започват стъпки по защита на продукт със Защитено географско указание „Садовски фъстъци“

„С европейска защита като Защитено географско указание на садовските фъстъци, България може да си върне славата на европейски лидер в производството на културата. Садовските фъстъци нямат афлатоксини, които са един от най-големите проблеми при вносните фъстъци от другите страни – особено тропичните. Това е огромно търговско предимство и трябва да го използваме.“ Това заяви евродепутатът Момчил Неков след среща с фъстъкопроизводителите по време на традиционния вече „Празник на фъстъка“ в Садово. Евродепутатът и неговият екип, в тясно сътрудничество с Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово, подготвиха заявление за защита по елитните европейски схеми за качествени храни. То беше представено и обсъдено с производителите в региона, които изявиха силно желание да защитят поминъка си.

„Трябва да излезем от рамката на глобалните проблеми и да се съсредоточим върху конкретните действия. Само така можем да получим добавена стойност в кратки срокове и да усетим ефекта“. С тези думи Неков обобщи ползите от европейските схеми за качество. Преимуществата за производителите са защита от имитация, по-голяма видимост на пазара, повишаване на доверието, идентичност и популярност, гаранция за качество, както и включването им в търговски споразумения на ЕС.

През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но културата вирее отлично и у нас. Изследвания проведени преди близо век в региона на Садово доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните. Това затвърждава славата на Садово като „Столица на фъстъка“ и потвърждава силната естествена връзка между културата и региона.

Като официален гост на Празника на фъстъка Момчил Неков връчи наградите на победителите в конкурсите. За най-добър производител беше отличен Иван Маринов с подгласници Георги Попов и Димитър Терзиев. Наградени бяха победителите и в другите категории- кулинарни фъстъчени фантазии, приложно изкуство с фъстъци и други.

Защитата на садовските фъстъци като продукт с географско означение е част от кампанията на Момчил Неков „Да защитим българския вкус“, която той стартира през 2015 г. Целта е да се популяризират традиционните български храни и продукти и да се възстанови доверието на българския потребител в местното производство.