Партиите от Коалиция за България считат, че изборите за ЕП и НС трябва да се проведат на две различни дати

Янр 16, 2009 Новини БСП 0 1467

Всички партии от Коалиция за България считат, включително и в БСП се коментира, че изборите трябва да бъдат на две дати

Всички партии от Коалиция за България считат, включително и в БСП се коментира, че изборите трябва да бъдат на две дати. Това заяви депутатът от Коалиция за България и член на ИБ на БСП Румен Петков след днешния политически консултативен съвет на Коалиция за България. По думите на Петков изборите за ЕП трябва да се проведе на 7 юни, а изборите за национален парламент – в средата или края на месец юли. Аргументите са, че това са два качествено различни избора, с различна мотивация на избирателите, различни като подход, като подготовка и като провеждане на избирателната кампания.

Партньорите в Коалиция за България, без БСП, са категорично за запазване на пропорционалната система с аргумента, че и сега има възможност за мажоритарен елемент в изборите чрез независимите кандидати. Ние, представителите на БСП, декларирахме пред нашите партньори, че техните аргументи ще бъдат представени на заседанието на ИБ във вторник, заяви Петков и допълни, че БСП има заявена позиция и нагласа да отстоява въвеждането на мажоритарен елемент в изборите.

На днешния консултативен съвет беше направено и предложение за промени в нормативната уредба, така че да не бъдат ощетявани  дискриминирани политически партии. Партньорите на БСП се обединиха около необходимостта от промени, които да гарантират, че партиите, участвали в коалиции, които са преминали 4 процентовата бариера и коалицията е парламентарно представена, ще се считат за парламентарно представени партии. Всеки един от коалиционните партньори има своя принос в постигнатия общ изборен резултат и трябва да бъде отчетено в нормативната уредба, категоричен беше Румен Петков.

Във връзка с технологията и организацията на провеждане на изборите, първият секретар на Комунистическата партия на България Александър Паунов предложи да се премине към електронно гласуване с електронни машини, които да отчитат вота на избирателите. Вместо да се отпечатат бюлетини, всяка партия или коалиция, регистрирана в ЦИК, ще има съответен номер, поясни Паунов. Избирателят ще отива в тъмната стаичка за гласуване, ще въвежда съответния номер в електронна машина, от която ще излиза малка бюлетина с номера на избраната партия. Избирателят ще пуска бюлетината в урната за гласуване. В края на изборния ден резултатът от преброените бюлетини ще се засича с данните от електронната  машина. По този начин според Паунов секционната избирателна комисия  няма да може по никакъв начин да влияе на изборните резултати, а самият избор ще бъде прозрачен и лишен от всякакви възможности за фалшификации. Всяка една държава от ЕС ще признава резултатите от изборите без да има атаки в съда и е икономически изгодно да се гласува по този начин, каза още Паунов. От своя страна Румен Петков заяви, че предложението е сериозна крачка в посока гарантиране на чистотата на изборния процес и изборния резултат и антикорупционна мярка. Предложението, което беше подкрепено от всички колеги, е много стойностно и достатъчно аргументирано от гледна точка на лошите практики, които имаме последните години, каза в заключение Петков.