Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев към перничани: Ще търсим отговор- защо се крие каква вода пиете

Май 23, 2017 Новини БСП 0 1090

Позиция на народните представители от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров и инж. Любомир Бонев

За нас, като народни представители от Пернишкия регион, е недопустимо скриването на информация относно замърсяването на питейната вода в редица населени места от областта. Почти цяла година здравните власти знаят, че в няколко села на територията на Пернишка област, питейната вода е с повишена радиоактивност, но си мълчат. От своя страна, ВиК операторът е длъжен при отклонение от допустимите изисквания в качеството на питейната вода, в срок до два часа след получаване на резултатите от пробите, да информира органите на местното самоуправление,  на държавния здравен контрол, потребителите и собственика на водоснабдителната система. Свенливото мълчание от страна на редица държавни институции, липсата на адекватни мерки, година след като е установено наличието на алфа активност в питейната вода- поставя в риск живота и здравето на хората.

Изразяваме острото си несъгласие с липсата на каквито и да е мерки за защита на живота и здравето на жителите от засегнатите населени места.

Настояваме за спешна проверка от страна на компетентните органи както за замърсяването на водата, така и за укриването на информация от населението.   

Уверяваме жителите на област Перник, че ще търсим отговори на въпросите- защо е скрито от тях каква вода пият, защо една година не се вземат мерки, кой не си свърши работата и изложи на риск живота и здравето им.

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ "БСП за БЪЛГАРИЯ":  Станислав Владимиров, Инж. Любомир Бонев