Корнелия Нинова: Правителството на Борисов притиска кметове и грубо погазва разделението на властите

Май 22, 2017 ЛОВЕЧ Новини БСП 0 945

Представителите на местната власт са получили предупреждение, че ако не се включат техните проекти, няма да бъдат допускани до ПУДООС

„Правителството на Борисов трябва да спре да притиска кметове за влизане на общините във ВиК асоциации. Това е грубо нарушение на разделението на властите“. Това заяви в Троян след среща с кметове, общински съветници  и общински фирми лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя каза, че общинските съвети не желаят да взимат такова решение, защото то ще доведе до оскъпяване в пъти на цената на водата за жителите на техните общини. Представителите на местната власт предупредиха, че са получили предупреждение, че ако не се включат техните проекти, няма да бъдат допускани до ПУДООС. „Това е абсолютно нарушение на всякакви права и свободата на местната власт да взима решения, както и ограничаване на правата им да кандидатстват с проекти. БСП ще подпомогне кметове и общински съветници, които искат да обжалват всички решения, ограничаващи техните права“, категорична бе председателят на БСП. По думите й за левицата местните органи на власт са най-важни, защото те са най-близо до хората и решават ежедневните им проблеми. „Освен да им се прехвърлят задължения от страна на правителството, органите на местната власт трябва и да са финансово обезпечени“, каза тя. Нинова подчерта, че едно такова решение е прехвърлянето на професионалните гимназии към общините, които те не могат да издържат. Според нея някои общини ще прибягнат до тяхното закриване, въпреки нуждата от професионални кадри.

Третият въпрос, който бе обсъден по време на срещата бе концесионирането. „Изненадана съм, че на питане от страната на кмета на Троян, кои фирми- какви концесии са получили за минералните води на общината, й е отказан отговор. Ние ще зададем този въпрос към Министерския съвет по време на парламентарния контрол и ще информираме Общинския съвет за отговора“, заяви тя.

Корнелия Нинова подчерта, че Троян е община за пример. Тя посочи че, безработицата  е 5,2%, и  благодарение на усилията на кмета Донка Михайлова и нейния екип, комуналните услуги се осигуряват от общински фирми, което прави цената за жителите по-ниска; над 300 фирми работят в областта на мебелното производство, „Градът има красив европейски вид“, заяви председателят на БСП.

На срещата присъстваха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Милко Недляков и Валентина Александрова, които този и следващия месец ще проведат приемни във всички общини на областта.