Георги Свиленски: Столична община може да купи 120 нови автобуси с парите за частната фирма

Май 18, 2017 Новини БСП в медиите 0 1512

И Сметната палата откри нередности в Столична община

„Цялата община знае, че 8 годишният договор, сключен с частна фирма, изтича. Мотивите за удължаването му са, че СО и Столичен автотранспорт нямат възможност да предложат нови автобуси, са несъстоятелни. Няма как да не знаят, че въпросният договор ще изтече през 2017 г., и да не са предприел никакви действия. Сега казват на столичани, че обстоятелствата са форсмажорни и трябва да се продължи договорът, за който ще трябва да се платят 36 млн. лв. Ако обаче тези пари не бъдат платени на частната фирма, СО може да купи цели нови 120 автобуси.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски по БНТ по повод изтекъл договор с частна фирма за 36 млн. лв., който Столична община обаче иска да продължи.

Свиленски обясни, че преди 8 г., когато бяха сключвани тези договори, е било казано, че тъй като Столична община няма възможност да купува собствени транспортни средства, в случая автобуси, трябва да бъдат концесионирани на частни превозвачи. „След 8 г. обаче всички сме свидетели, че България и София имат достъп до евросредства и бяха закупени много автобуси“, посочи депутатът от левицата.

Свиленски обясни, че вече има и одитен доклад на Сметната палата по повод решението на Общинския съвет за продължаване на договорите, според който това е незаконно.  Депутатът каза, че според одита, удължаван на този договор може да направи само областният управител на съответната община.

Георги Свиленски засегна и темата за повишаването на цената на билета в София на 1,60 лв. „Тогава ни бе обяснено, че ни трябват средства за разплащане. И какво излезе – събират се пари от столичани, за да се дадат на една фирма“, обясни той. Свиленски бе категоричен, че най-големият проблем в Столичния автотранспорт са кражбите. Той попита също защо кметът и столичният общински съвет продължават да обжалват, а не се откажат от жалбата си за цена на билета в София.

По-добре кабинетът „Борисов“ изобщо да не бе започвал работа

По повод работата на кабинета „Борисов“, Свиленски каза, че би било по-добре  изобщо да не беше започвал работа. „Един оттеглен законопроект, двама сменени зам.-министри само за часове, вицепремиер с поискана оставка, при това не само от нас. Управленска програма, в което би трябвало да има законопроекти, цели. Има само закон за мажоритарното гласуване, за което обаче в коалицията им не се разбират. Това дава ли основания за стабилност?“, попита той.