Жельо Бойчев: С поредно скандално решение, Столична община прави подарък на ГЕРБ

Георги Свиленски: 36 млн.лв ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт

„Предстои поредно скандално решение в Столичния общински съвет. Предстои да бъде удължен изтекъл договор, извън всякакво основание”. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” Жельо Бойчев пред журналисти в парламента. Той обясни, че става въпрос за 15 линии на градския транспорт за сумата от 18 млн. лв на година. „Не се учудваме, че това ще бъде поредният подарък, който Столична община ще направи на ГЕРБ” Той подчерта, че левицата през годините е отстоявала разбирането, че транспортът в София трябва да бъде общински. Бойчев припомни, че заедно с колеги от общината, тогава са внесли сигнал в ДАНС за скандала, в който една група фирми са договаряли разпределението на общинските линии в Столична община. „Благодарение на това, частните конкурси бяха спрени и така запазихме собствеността на транспортните дружества в София общинска. Участниците в онзи скандален запис, довел до тогавашната оставка на зам.-кмета на София и прекратяване на конкурсите, са спонсорите на ГЕРБ”, уточни народният представител.

„Скоро беше взето решение за безпрецедентно увеличение на цената на билета в София. Един от многото аргументи, които бяха давани, е необходимостта от финансови средства за градския транспорт. Явно сега виждаме- кой е ползвателят на тези средства – близките на ГЕРБ фирми”, коментира Жельо Бойчев.

Георги Свиленски: 36 млн.лв ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт

„Миналата година от БСП внесохме решение в НС за възлагане на одит от Сметната палата на Центъра за градска мобилност. В следствие на това има констатирани безброй нередности до фрапиращото – СО днес ще направи опит да продължи договора на тази частна фирма, която управлява тези 15 линии, за още 2 години”, допълни народният представител Георги Свиленски. Той подчерта, че за този период сумата е 36 млн. лв. „Днес Столичен общински съвет ще вземе решение, при липса на компетентност, без правно основание. 36 млн.лв ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт”, заключи Георги Свиленски.