Михаил Христов: С малки стъпки ще започнем промяната за хората с увреждания

Май 17, 2017 Новини БСП в медиите 0 1552

Ако всичко беше наред, нямаше родителите на деца с увреждания да протестират за седми път

„С колегите от БСП сме решили да премахнем думата "инвалид", която е изключително грозна. Като се преведе на български- означава „невалиден“. В тълковния речник под нея седят думите незаконен и недействителен. Не мисля, че човек с увреждания е незаконен или недействителен. С малки стъпки ще започнем промяната“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Михаил Христов в студиото на БНТ.

„Ако всичко беше наред в социалното министерство, нямаше родителите да излизат на протест за седми пореден път“, коментира депутатът. Той обясни, че според процедурата, когато детето стане на 18 години, предоставяната помощ от държавата в размер на 950 лв, се намалява на 250 лв и то при условие, че е със 100% нетрудоспособност. „Навършвайки 18, това дете продължава да има нужда от ежедневна грижа“, подчерта той.  

Христов акцентира, че има злоупотреби в ТЕЛК, но според него не е редно хора с ампутация на горни и долни крайници да минават на ТЕЛК на всеки три години. „Аз си изпатих точно от това нещо и обяснението на комисията беше, че технологиите напредвали и протезите се модернизирали. Като човек, който ползва протеза, мога да твърдя, че няма нещо по-перфектно от човешката ръка и досега не е измислено нещо, което да може да я замени“, каза още народният представител.

За системата за личните асистенти, депутатът от левицата е на мнение, че трябва да се улесни. Той обясни, че понякога се налага родителите да сключват договори с личните асистенти, а те всъщност са физически, а не юридически лица. Христов даде пример с Ловеч, където е прекратен договорът на 16 майки-личен асистент и ще се търсят парите обратно.  

Михаил Христов каза, че голяма част от тези 26 000 деца с увреждания не посещават училище. „Не защото децата не искат да ходят на училище, а просто условията не го позволяват. На хартия всичко е възможно, но на практика е трудно“, посочи той. По неговите думи има хора, които могат да работят, въпреки че са с увреждания. „Но работодателите, за да наемат такива хора, трябва да пригодят средата за тях“, допълни Христов.

Михаил Христов подчерта, че е единственият депутат с увреждания в 44-то НС и затова разбира проблемите на протестиращите и ще се опита да помогне. „Когато става въпрос за хора с увреждания, депутатите трябва да са на едно мнение. Оптимист съм“, каза още той.