БСП иска честен и прозрачен път за разпределяне на парите за здраве

Май 15, 2017 Новини БСП 0 1210

15.05.2017 г.

„БСП иска честен и прозрачен път за разпределяне на парите за здраве, които плащат българите на държавата си. Те не трябва да изтичат през „правилни” административни процедури, а да отиват за реално лечение. Настояваме бюджетът на НЗОК за 2017 г. да се преразгледа в посока увеличение и адекватно разпределение. Не е вярно, че няма пари, важно е как се разпределят. 40% сега се пренасочват за лекарства и медицински консумативи.”, това каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП за България и член на ИБ на БСП в Стара Загора. Той, заедно с депутати от всички политически сили, участва в среща с ръководители на болнични заведения от Старозагорска област по повод намалените средства от Надзорния съвет на НЗОК по дейностите за болнична медицинска помощ. 

Драгомир Стойнев посочи, че Надзорният съвет на НЗОК дължи публично обяснение- как и защо е направил националното разпределение на средствата. В противоречие с увеличението от 8% на собствения си бюджет за 2017 г., НЗОК залага предварително дефицити. „Между 5,6 % и 15% е намалението за различните университетски, областни, общински и частни болници в страната. Напрежение има навсякъде. Болниците са на пресечната точка на смъртта.”- заяви Стойнев. Той припомни, че у нас има няколко големи здравни и университетски центъра – София, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Варна, а според данни за три месеца – в периода май-юли 2017 г., Здравната каса определя едва 31 лв. на пациент в Стара Загора. Това поставя областта на дъното, след далеч по-малки административни единици- като Монтана – 32 лв., Сливен – 33 лв., Пазарджик – 38 лв. Във Варна са определени 40 лв., в Плевен – 48 лв. – и двете области много далеч след София-град – 73 лв. и Пловдив – 75 лв.

В Старозагорска област проблемът е съществен, тъй като 20% от лекуваните в областните лечебни заведения болни са от други региони на страната. Тук функционира най-голямата университетска болница в Югоизточен район - УМБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович АД и най-голямата общинска болница в България - МБАЛ ”Д-р Хр. Стамболски” ЕООД гр. Казанлък. Комплексен онкологичен център - Стара Загора ЕООД обслужва граждани от Старозагорска, Сливенска, Хасковска, Кърджалийска, Ямболска и Бургаска област. Значителни са и частните инвестиции в болнична инфраструктура, технологии и специалисти.

Драгомир Стойнев алармира, че проблемът с изтичане на лекари и медицински персонал ще се задълбочи, ако параметрите не бъдат променени.

„Да не търсим политически дивиденти, а политически консенсус”, призова още Стойнев. Той обяви, че БСП, освен за преразглеждане на бюджета на НЗОК за 2017 г., като най-голямата опозиция, ще поиска и незабавно да бъде изпълнено решението на Надзорния съвет на НЗОК от 17.01.2017 г. за плащане на надлимитната дейност на болниците за 2016 г. в размер на 34 млн. лв. - отново да бъде обсъден въпросът за заплащането на извънлимитната дейност на болниците за 2015 г.

От "БСП за България" участваха още - Георги Гьоков, Спас Панчев, Михаил Христов, Донка Симеонова.