Петър Курумбашев в Хасково: България трябва да е по-активна и гласът ни да се чува повече

​Българското председателство е шансът да поставим на дневен ред приоритетите на региона, смята евродепутатът

„България трябва да използва шанса да насочи вниманието към някои съществени проблеми и приоритети, като например защитата на външните граници на Съюза, черноморското икономическо сътрудничество, присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС.” Това заяви евродепутатът от Групата на СиД Петър Курумбашев по време на среща с младежи в Хасково на тема „Накъде отива Европа?“ Събитието бе организирано от Виолета Желева, народен представител в 44-тото Народно събрание на Република България, като в него участие взе и народният представител Елена Йончева.

Такъв приоритет, според Курумбашев, може да бъде и изграждането на определени транспортни връзки, като например между Бургас и Александруполис. Той уточни, че съвместно с Министерство на транспорта подготвя представянето на темата за такава транспортна връзка пред евродепутати от Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, които ще посетят България през септември.

България да заяви ясно какво мисли за „Европа на две скорости“, тъй като самото ѝ обсъждане е индикация за съществуващ риск от преформатиране на Европейския съюз.

 „Ние трябва не само да покажем проблемите на региона, но и да предложим как може да се развие той – чрез изграждането на по-добра инфраструктура, с повече проекти, преминаващи през него. Трябва ясно да кажем какво по-конкретно искаме да се случи с държавите около България; да работим за това да се зададат по-ясни хоризонти за тези, които имат желание и са наистина на крачка от присъединяването им към ЕС“, коментира още Петър Курумбашев, давайки за пример напредналите преговори за членство с Черна Гора.

„Надявам се да бъдем по-активни и гласът ни да се чува повече. Има възможност да те забележат, въпросът е доколко си в състояние да формулираш и да зададеш темите в дневния ред“.

„Ресорът на Мария Габриел е много сериозен и той включва теми като електронно управление, достъп на „едно гише“, електронно образование, защита на личните данни (ePrivacy). 10 години излъчваме само жени за еврокомисар, може през 2019 г. да предложим някой от по-слабия пол“.