Филип Попов: Искаме да възстановим усещането за справедливост с промените в ГПК

Май 11, 2017 Новини БСП в медиите 0 1668

БСП е за смесена избирателна система

„Последователни сме в позицията си и внесохме предложения за промени в ГПК за частните съдебни изпълнители. Няма да оставим Мая Манолова в тази битка, защото това засяга много български граждани“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Филип Попов пред БНТ. Той обясни, че сега много хора разбират, че са осъдени чак, когато частният съдебен изпълнител почука на вратата им. „Надяваме се да ни подкрепят. Това е част от истинската съдебна реформа, а не смяната на структурата на ВСС“, допълни той. По неговите думи тези промени са, за да се възстанови усещането на гражданите за справедливост, за бърз, ефективен и прозрачен процес.

БСП е за смесена избирателна система

„Ние сме за смесена избирателна система - 50 на 50. Не сме против мажоритарния вот, но сме против внесения  от ГЕРБ законопроект. Считаме, че това е популизъм и демагогия“, каза още народният представител. Той припомни, че в предишния парламент е имало специално заседание на комисията по правни въпроси, на което са били поканени редица експерти. „Мнението там беше категорично, че предложените въпроси на референдума и законопроектът не отговарят на действителността в България и ще имат тежки последици за политиката, икономиката и развитието на страната“, уточни Попов. Той даде пример- ако някои от избраните депутати станат министри, за да се попълнят освободените места, ще трябва да се проведе нов избор. Според него има опасност да се влезе в спирала от избори, която ще доведе до абсолютна дестабилизация. „Точно такава система, каквато е предложена от ГЕРБ, няма нито една страна в ЕС“, подчерта депутатът от левицата. Попов е на мнение, че управляващите внасят законопроекта, за да изпълнят обещание и да наберат популярност. „Изборното законодателство е сложна материя и не може така лековато да се внасят законопроекти. “-коментира той.

По повод предложението за премахване на субсидията, Филип Попов заяви, че тя трябва да се намали, но не да се премахне изцяло. Той обясни, че тя е въведена, за да няма зависимости на партиите. „Една партия, за да може да функционира и съществува, трябва да може да поддържа структури, офиси, да организира събрания и провежда кампания в цялата страна. Субсидията не трябва да се премахва“, каза още Попов. По неговите думи, с така предложения законопроект, местните феодали с натиск ще могат да си купят мястото в НС. „Когато партията няма субсидия и хората са задължени да гласуват, резултатът ще бъде крайно негативен. В НС няма да може да се състави стабилно мнозинство“, посочи той.