Анализатори за запазване на националната идентичност: Само чрез книгите

Проф. Иво Христов: Процесът на глобализация изключва наличието на национална идентичност

Темата за запазването на националната идентичност в условията на глобализация и мултикултурализъм препълни конферентната зала на х-л „Лайпциг” с интелигентна аудитория, дошла да чуе компетентни отговори от геополитическия анализатор и депутата от левицата проф. Иво Христов, преподавателя по право в Софийския университет проф. Тенчо Колев и писателя Димитър Недков. Събитието на 9 май в града под тепетата организираха Студентска инициатива „Пловдив” и Сдружение с нестопанска цел „Морал”, които предвид проявения интерес обещаха още подобни форуми.

Проф. Иво Христов: Процесът на глобализация изключва наличието на национална идентичност

„Процесът на глобализация изключва наличието на национална идентичност”, посочи проф. Христов.  По думите му нас ни убеждават, че глобализацията е спонтанен процес от зората на човечеството, който ни гарантира свободното движение на капитали, стоки, хора и идеи. Той изтъкна, че в исторически контекст всяка експанзия е глобализация, а великите географски открития са сред първите й бенефициенти. „Глобализацията заличава националните граници и националните егоизми. Глобализацията не ни казва, че ще има народи и нации", подчерта проф. Христов и допълни: "Макрон, новият президент на Франция, твърди, че „нация” е остаряло понятие. Според него няма такова нещо като национална култура на Франция, има култури на общности, които обитават територията Франция”. Той беше категоричен, че другото име на глобализацията е капитализъм, в сърцевината и естеството на процеса на глобализация е капиталистическата система. "Както казва моят учител Андрей Фурсов, капитализмът е най-вълнуващото и най-зловещото приключение на човечеството. Вълнуващо с огромните технологични, икономически и политически открития, но довежда до двете световни войни, взели 100 милиона жертви”, каза проф. Христов и очерта основните особености на глобализацията. Първата, експанзивен процес с моноцентричен характер  в една посока – към Запада, се движат капитали, стоки и човешки ресурс. Втората особеност според проф. Христов е масовата унификация на културно-социалния модел. „Скритата програма на процеса на глобализация е процес на уестърнизация, демонтаж на националните идентичности с налагането на един модел – западния!” –  поясни професорът по социология на правото. В условията на постмодернизма отсъства големият разказ за света, постмодернизмът съобщава, че няма такъв, т.е. няма истина. Затова се произвеждат масови културни продукти с мощни фрагментиращи съзнанието средства. „Глобализацията ни връща в ново средновековие, обогатено с доминиращата мощ на технологиите” – изведе и третия аспект от програмата на глобализацията проф. Христов. Той допълни, че истинското познание ще стане толкова ценно, защото ще бъде достъпно само за избрани. „За нас това се нарича кошмар, а на онези, които се противопоставяме, се казва, че сме ретроградни”, завърши изтъкнатият геополитически анализатор.

Проф. Тенчо Колев: Можем да пребъдем, като запазим културата, завещана от дедите ни

Дългогодишният преподавател по право и два мандата декан на Юридическия факултет в Софийски университет проф. Тенчо Колев изтъкна, че българската националната идентичност се основава на християнските ценности „Живей честно! Не вреди другиму! Всекиму заслуженото. Можем да пребъдем на основата на запазването на нашата култура, завещана ни от нашите деди”– изтъкна той. Според него именно чрез съхраняването на християнските ценности можем да се въплътим в света и да утвърдим националния си суверенитет. Проф. Колев смята, че мултикултурализмът не отрича, а отчита многообразието. Той се спря на процеса на т.нар. интеграция и средствата за нейната реализация: обучение, знания и възпитание, подчертавайки,  че касае не само чуждите граждани, но и българските роми. Проф. Колев нарече „заблуда” алтернативното противопоставяне на свободата и сигурността. Той бе категоричен, че сигурността е условието, предпоставката за свободата. „И тук е ролята на държавата и на правото като културен феномен” –каза в заключение преподавателят в Юридическия факултет на СУ.

Димитър Недков: Националната идентичност е две думи – род и отечество

Авторът на трилогията „Знакът на българина” и романа утопия „Президентът” Димитър Недков заяви, че за него националната идентичност се изразява с две думи: „род” и „отечество”. „В глобализма това са забранени понятия“ –каза той и постави въпроса защо е нарушен най-важният баланс - между духа и материята, между разума и богатството. Отговорите потърси в полето на конспиративни планове от миналото, целящи „заличаването и преформатирането на културните кодове на народите, пренаписването на тяхната история и в крайна сметка – лишаване от идентичност. „За 20 години у нас се извършиха големи поразии и една от най-зловещите беше натикването на българските учители в дъното на социалната стълбица” –каза разказвачът на истории, както сам се определи. Той бе категоричен, че национално отговорните народи се вълнуват от това, кой учи техните деца, на какво ги учат учителите и кой обучава тези учители. Димитър Недков е убеден, че спасяването на българското образование и отвоюването на суверенитета на образователната ни система са най-важните задачи от днешния ден. „Ако закъснеем с година-две, сме загубени“ – прогнозира авторът на Трилогията „Знакът на българина”.

Попитани за кратка рецепта за опазване на националната идентичност, тримата лектори бяха категорични – книгите!