Драгомир Стойнев: Европа не може да бъде стабилна без Русия

Днес е важен ден - ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството

„Днес е важен ден - ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези държави, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството.” Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Драгомир Стойнев в Стара Загора.

„Днес е ден, в който българите по традиция почитат съветските войни и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство”, псочи Стойнев. Той каза също, че преди 72 години, на 9 май  Германия подписа своята безусловна капитулация. „Преди 67 години на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на историята? Каквото и да е, тези две събития са свързани. Без 9 май 1945 г., нямаше да има 9 май 1950 г., а Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес”, подчерта Стойнев. По думите му двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението.

„Въпросът е строим или рушим днес? Не късаме ли неразумно онази тънка, но вечна връзка с руската страна? Тя е първо кръвна, после духовна – чрез общия корен на езиците, поддържана здраво от православието, издържала на исторически сблъсъци, продължаваща и днес, въпреки партийните театри. С едната ръка я градим, но защо с другата рушим и докога?”, попита Драгомир Стойнев.

„България, както знаете, ще поеме председателството на ЕС другата година. Сега се готвим и за мен е задължително да покажем нов, на стратегическо мислещи политици, подход към единна Европа, но и към факторите, без които тя не може да бъде стабилна. А един от тези фактори е Русия. Русия, която духовно, културно, религиозно, исторически, икономически и политически е част от Европа и цивилизацията на Европа”, изтъкна Драгомир Стойнев.

„И на всички тези, които се опитват да променят историята, и да кажат, че този празник е друг, ще кажа следното: това е денят на Победата. Да вдигнем снимките на хората, които влязоха в безсмъртния полк и да не позволим историята да се заличи. Вие, опитните  хора, не позволявайте някой да заличи истината. Защото сме тук, на това свещено място, за да почетем тяхната кръв”, каза още той.