Драгомир Стойнев: Бюджетът на НОИ ще гръмне заради безработицата

Фев 11, 2010 Новини БСП 0 1152

  Правителството натиска бюрата по труда да не регистрират нови безработни   До май бюджетът на Националния осигурителен институт ще гръмне заради безработицата

 

Правителството натиска бюрата по труда да не регистрират нови безработни

 

До май бюджетът на Националния осигурителен институт ще гръмне заради безработицата. Това заяви депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев пред медии в Народното събрание. „Бюджетът е направен така че да има средногодишна безработица от 11,4 пункта, ние вече сме на 10. Това означава, че до май месец бюджета на НОИ ще гръмне. Няма достатъчно ресурс за обезщетение на тези безработни", коментира народният представител.
Според него броят на безработните през януари надвишава 368 хил. души. Всеки ден нови хиляда българи остават без работа, на месец безработицата у нас нараства с 30 000 души. От левицата прогнозират увеличението й средно с 0,7 всеки месец. На фона на това се оказва натиск на бюрата по труда да не регистрират безработни, за да не надминава желания от правителството праг от 11,4 пункта средна годишна безработица, обяви Стойнев. Оказва се, че няма достатъчно финансов ресурс за обезщетения, квалификация и преквалификация. Депутатът от левицата поясни, че управляващите ползват административни хватки, за да отклоняват регистрацията на хората, останали без работа.

По данни на левицата - 75% от обществото се вълнуват за своята сигурност, а 77% се притесняват дали утре ще има работа. Това е тема, която се пропуска от правителството. Осъзнаваме, че социалната сфера не е сред приоритетите на сегашното управление, но за съжаление за 9 месеца се върнахме на нива на безработицата от 2006 г., беше категоричен Стойнев. За 9 месеца се съсипа абсолютно всичко, което бе постигнато в тази сфера, заяви той.
От БСП настояват правителството да представя всеки месец програма за справяне с безработицата и конкретен план как да се решават проблемите с нея.

Според социалистите трябва да има и актуализация на бюджета. Това е единственото правителство, което говори за актуализация на бюджета през януари след като е приет декември, коментира Стойнев. Сега ще настояваме бюджетът да бъде синхронизиран с 0,3% икономически растеж. Той обясни, че това ще означава допълнителни приходи от 500 млн. лв. - 600 млн. лв. за държавата.