Анелия Клисарова: Не бива да допускаме средствата за образование и наука да бъдат поставени под риск

Причината за този риск е в резултат управление на второто правителство на Борисов

„Не бива да допускаме средствата за образование и наука да бъдат поставени под риск. Какви са мерките, които предприемате?” Този въпрос отправи народният представител от „БСП за България” Анелия Клисарова от парламентарната трибуна към служебния министър на образованието по отношение изпълнението на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. „Тази програма е единствената, която към 31 март 2017 г. няма декларирани разходи към Европейската комисия”, обясни Клисарова. По думите й не бива да се допуска възможност за загуба на средства. „Знаем, че настоящите нива на договаряне и усвояване на средствата, както скандалите, които се разразиха през 2016 г., поставя тази програма под риск да не бъдат усвоени средства за образованието и науката ни”, продължи Клисарова. Тя обясни, че причината за този риск е в резултат на управление на второто правителство на Борисов.

Клисарова подчерта, че договорените средства по програмата са само 24,4% от договорените средства за останалите програми. „За момента има само 3,% усвоени средства, за разлика от други програми, където този процент е 9,5”, обясни тя. Клисарова припомни, че през 2016 г. са били допуснати много съществени забавяния и проблеми, във връзка със забавяне на проекти за центрове за върхови постижения, за центровете за компетентност, както и по отношение на процедурите за избор на оценители.

Светла Бъчварова: Какви мерки ще се вземат, за да може програмата да завърши успешно през 2020 г.?

Народният представител от „БСП за България” Светла Бъчварова също отправи въпроси към образователния министър. „Вие твърдите, че средствата, които са предвидени по Оперативната програма – ос 1 няма да бъдат загубени. По-скоро сте оптимист в тази насока. Какви мерки в дългосрочен план ще се вземат, за да може програмата да завърши успешно през 2020 г.?” Тя припомни твърдение на образователния министър, че ако се спазва графикът до края на май ще има експерти, които да са оценители, а през септември ще се сключат договорите. Според Бъчварова възникват няколко въпроси. „Дали ще бъдат възстановени междинните плащания през 2017 г. и сключените договори ще имат ли финансиране? Имате ли експертиза за проблемите, които от тук нататък стоят, защото проектите, с които се кандидатства, 75% от средствата ще отидат за строително-монтажни работи, което е изключително дълга процедура. Притеснението е дали до 2020 г. тези проекти ще могат да се използват?”, попита Бъчварова. Тя попита също дали министърът счита, че програмата ще бъде изпълнена успешно в частта – ос 1.