БСП настоява Йорданка Фандъкова да отмени столични заменки

Фев 10, 2010 Новини БСП 0 1111

Бойко Борисов е замесен в неизгодни заменки на Столична община Йорданка Фандъкова да заведе искове за отмяна на всичките заменки внесени с името на Бойко Борисов, Данаил Кирилов, Росен Желязков, Радослав Тошев и на куп други хора, които са пряко свързани с ГЕРБ

Бойко Борисов е замесен в неизгодни заменки на Столична община

Йорданка Фандъкова да заведе искове за отмяна на всичките заменки внесени с името на Бойко Борисов, Данаил Кирилов, Росен Желязков, Радослав Тошев и на куп други хора, които са пряко свързани с ГЕРБ. Това поиска секретарят на ИБ на БСП и депутат от левицата Антон Кутев пред медиите в Парламента. Борисов в качеството си на кмет на София е внесъл лично в СОС 40 предложения за заменки, разкри Кутев. По думите му практиката със заменките е доста често срещана в общините у нас, особено в столицата. „Тъй като замените бяха обявени за нещо изключително неморално последно време, заговори се за това как ЕК трябва да се намеси, как трябва да се разговаря с нея по този въпрос, съм събрал 40 замени, които са внесени в СОС лично от премиера Бойко Борисов, който тогава беше кмет на София", заяви той.

Депутатът от ПГКБ обяви, че е събрал документи за близо 200 заменки, извършени от общината, внасяни от лица, сред които Данаил Кирилов - областен управител на София, Бойко Борисов, който в момента е министър-председател и Росен Желязков -  главен секретар на Министерски съвет. При едната от замените, направени в Столична община, по предложение на Данаил Кирилов, замяната е правена при 40 лв.на кв.м., подчерта левият депутат. Той разказа и за случая със земята на София ленд, където е била направена замяна преди около 5-6 години. Проблемът за това дали да се промени статутът на земята, беше един от доводите да не се приема от част от хората Общия устройствен план на София, каза народният представител. По думите на депутата след като е направена замяната, сега вече е променен Общият устройствен план по начин, по който на този терен да се разрешава високо строителство.

„Няма нито един рецидив, свързан със замените, който да не се е случвал в СО в големи размери и нито един такъв рецидив, в който Бойко Борисов, Росен Желязков и още няколко човека, да не са участвали пряко", заяви Кутев. По повод препоръката на главния прокурор МЗХ да заведе искове за отмяна на заменки, депутатът каза, че няма защо Столична община да се скрива и да не направи същото. Ако тезата е, че замените са нещо много незаконно, би трябвало да започнем в много спешен порядък да разглеждаме замените в Столична община, които са правени години наред, беше категоричен той.