Антон Кутев: Промените, залагани в правилника на НС, са цензура и диктатура

Кирил Добрев: Павлова и Лазаров още ли смятат, че няма нарушения в АПИ?  

„Промените, залагани в правилника на НС, са цензура и диктатура. Правилникът  на НС определя правилата, по които ще работи парламентът, а и цялата държава в една парламентарна република. Когато правилникът не е демократичен, това не води до нищо добро за държавата.” Това заяви пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. Той подчерта, че има много примери за такива промени. На първо място посочи премахването на постоянната комисия за наблюдение на КЕВР. „Има нужда от тази комисия. Пример за това е фактът, че КЕВР си позволи да увеличи цените на тока докато нямаше заседания на Народното събрание. Прокуратурата също разследва КЕВР. Точно сега трябва да има парламентарно наблюдение”, категоричен бе той.

Антон Кутев обясни, че е цензуриран  парламентарният контрол-  намалява се броят на въпросите, които могат да бъдат задавани, предвижда се отпадане на блиц контрола. „Така с месеци няма да можем да зададем актуалните въпроси. Ние го въведохме, когато бяхме на власт, а сега те искат да скрият Борисов, който бяга от отговорност”, обясни зам.-председателят на ПГ на левицата.

Кутев се възмути, че се премахва и излъчването на парламентарния контрол по БНТ.  Той добави, че предложението на левицата за замразяване на депутатските заплати към декември месец 2016г. също няма да бъде прието, най-вероятно. „Това не е демократичният път за развитие на страната ни”, констатира Антон Кутев.

Кирил Добрев: Павлова и Лазаров още ли смятат, че няма нарушения в АПИ?  

„През юни месец, миналата година, от БСП направихме пресконференция и изнесохме информация за нередности в АПИ. Най-фрапантният случай бе, че за магистрала „Марица” бяха дадени допълнително 50 млн. лв. на една фирма, която усвоява 25 млн. лв. сутринта и 25 млн. лв. следобед”, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Кирил Добрев. Той допълни, че срещу тези пари фирмата е правила канавки и откоси. „Тогава бяхме наречени лъжци. Питаме сега Лазар Лазаров и Лиляна Павлова- продължават ли да смятат, че всичко по тази процедура е нормално? Една фирма да получава такива средства за един ден и да изпълнява такава поръчка за такъв обем за 32 дни? Целият проект струва 120 млн. лв., 50 млн. от тях да бъдат за откоси и канавки и да се правят за 32 дни, нормално ли е?”, попита Кирил Добрев