По предложение на „БСП за България“ парламентът създаде две временни комисии

Драгомир Стойнев: Трябва да сложим край на случаите на неизплатени заплати

„Предлагаме създаване на временна комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев при представяне на предложението. Той обясни, че това е  негативен феномен, който продължава да съществува в държавата. „По данни на НСИ приблизително 35% или 2 млн. български граждани живеят в трайни материални лишения. В същото време  съществува парадокс – хора, които добросъвестно работят и и изпълняват своите ангажименти, но имат недобросъвестни работодатели, които не само забавят заплащането на работни заплати, а и не плащат на своите служители“, поясни социалистът. Според него през последната година тези случаи са чести- известни са примерите в Дупница, Русе, Смолян, Видин, Добрич и това показва системен проблем.

„Ние от „БСП за България“ се надяваме всички групи да се обединят и да създадем тази временна комисия. Да  намерят в нея среща синдикатите и работодателите, и отделните политически сили, тук в НС“, предложи зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев. По думите му само така ще се разгледа всеки един проблем,  ще се намерят най-правилните и дълготрайни решения. „Нека покажем, че в България вече няма място този негативен феномен и наистина хората да получат това, което очакват от нас“, призова Драгомир Стойнев.

Елена Йончева: Няма диалог между институциите за замърсяването на питейните води

„Предлагаме създаване на временна комисия за установяване на потенциално опасните конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на България, причините за тяхното възникване и последиците за  здравето на българските граждани“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева при представяне на предложението. Тя попита защо една от отговорните за питейната вода институции прави проучвания и установява наличието на радиоактивно замърсяване на водата в един град, а останалите институции започват да взимат мерки месеци по-късно.

Елена Йончева заяви, че в случая с Хасково всички институции са знаели за радиоактивната вода и са мълчали. Тя напомни, че докладът на Министерство на околната среда и водите, който показва завишени стойности на алфа активност 13 пъти над нормата, е публикуван на страницата на министерството на 15.01.2017г., а министерството на здравеопазването взима мерки едва след 04.04.2017г. „Няма взаимодействие между институциите. Отговорността се прехвърля“, коментира тя и попита- "Кои са следващите български градове, които ще пострадат?"

Елена Йончева обясни, че тази временна комисия трябва да разбере: защо няма взаимодействие между отговорните институции, защо гражданите не са били защитени и какво трябва да се направи, какви са последиците за гражданите, да се установят всички случаи на съмнение  за радиоактивно заразяване на питейната вода.