Корнелия Нинова: Призовахме президента Радев да свика КСНС за демогарфската криза и бедността. Той се съгласи

Апр 25, 2017 Новини БСП 0 2575

Оставаме опозиция и ще работим за 100% изпълнение на предизборните си ангажименти

„Потвърдихме пред президента Радев нашата позиция, че по волята на народа, като втора политическа сила, оставаме опозиция в 44-то Народно събрание. Обсъдихме нашата предизборна програма и го убедихме, че: ще бъдем алтернатива на управленската програма на ГЕРБ и ОП, ако направят правителство; ще внесем предложения в парламента, които на 100% изпълняват нашите предизборни ангажименти и няма да отстъпим от тях”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след проведените консултации при президента Румен Радев. По думите й, левицата оценява програмата на ГЕРБ и ОП като сериозно отстъпление пред техните предизборни ангажименти. Председателят на БСП изрази притеснение по две теми -   демографска криза и бедност. „На фона на увеличението на цените и поскъпването на живота, на фона на поредната тревожна статистика, която излиза от ЕВРОСТАТ от НСИ- че 2,5 млн. българи живеят в материални лишения, поставихме сериозно темата бедност. Смятаме, че ОП и ГЕРБ отстъпиха от намерението си както да се направи минималната пенсия 300 лв., така и да растат доходите на хората”, обясни тя.

Корнелия Нинова обясни, че тези аргументи са основание да предложи на президента Румен Радев да свика КСНС по теми: демографска катастрофа и бедност. „Президентът Радев прие предложението ни за свикване на КСНС по демографската катастрофа и бедност, но той ще прецени кога и как да го направи”, поясни тя.  Корнелия Нинова изтъкна, че по тези въпроси трябва да се търси национално съгласие.

На въпрос за поканата за участие на Деница Златева в бъдещият кабинет на ГЕРБ и ОП, Нинова отговори: „Тази тема не е обсъждана по време на консултациите. Отказваме участие в този кабинет, защото за нас това е принципен политически въпрос”. Председателят на БСП допълни, че има решение на органите на партията, че левицата няма да участва в голяма коалиция заради различията в програмите. Тя уточни, че по важни теми за председателството БСП ще окаже своята подкрепа.