Иван Иванов: Опитите за формиране на управляваща коалиция са замазване на предизборни обещания

Апр 25, 2017 Новини БСП в медиите 0 1251

БСП ще подкрепя действия по  Българското председателство на Съвета на ЕС

„Избирателите отредиха на БСП мястото на опозиция и още в първите дни след формирането на 44-то Народно събрание започнахме за изпълняваме голяма част от нашите ангажименти от предизборната кампания – внасяне на предложение за преизчисляване на всички пенсии, искане на изслушването на тримата министри”. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. Той обясни, че по време на консултациите при президента левицата ще изложи отново своите приоритети като база за опозиционно поведение.  Според него всичко, което се случва в опитите за формиране на управляваща коалиция, са опити за замазване на предизборни обещания. Като пример той даде преизчислението на пенсиите, което е било залегнало в програмата и на патриотите, но те са се отказали от него. Иванов обясни, че необходимите средства за тази година ще бъдат 400 млн. лв. за второто полугодие, а на годишна база- ще са необходими 800 млн. лв. Социалистът поясни, че в така формирания бюджет за 2017 г. тези средства са налични, тъй като не е предвиден дефицит. „Само повишаване на минималната пенсия не е работещо и дава усещане за несправедливост по отношение на онзи, чиито пенсии няма да бъдат повишени изобщо”, каза още Иванов. Той обясни, че БСП е заложила на преизчисляване на всички пенсии, което би било справедливо.”С такава цел е и предложението на левицата за замразяване на депутатските заплати към 2016г. Народните представители трябва да са солидарни със случващото се в държавата”, категоричен бе той.  

БСП ще подкрепя действия по  Българското председателство на Съвета на ЕС

Иван Иванов заяви, че БСП е дала заявка, че ще подкрепя всички действия на правителството, които засягат българското председателство на Съвета на ЕС, тъй като е национална цел. По думите му това председателство ще е важно не само за бъдещето на България, но  и за ЕС. Той обясни, че страната ни застъпва председателството в изключително сложен момент- с оглед на BREXIT, мигрантския натиск. „България се оказа в центъра на един водовъртеж от събития, от който трябва да намерим правилния път за ЕС. По думите му обаче, подкрепянето на различни политики и прякото участие във властта са коренно различни неща.

Защо близо 4 години е пазена от обществото информацията за урана във водата в Хасково?

По въпроса за завишените нива на уран във водата в Хасково, Иван Иванов попита: „Защо близо 4 години е пазена от обществото информацията?” Той припомни, че миналата година отново е бил повдигнат въпросът, но информацията е била скрита от хората. „Всички спекулации около случая очакваме да бъдат разсеяни след сформиране на анкетна комисия, за която БСП е внесла предложение, и разследване на прокуратурата. Прикриването на информация от населението за подобен проблем е изключително сериозно”, изтъкна депутатът от левицата. По думите му изслушването на 3-та министри в НС не е дало нужните отговори, поради което БСП е поискала свикване на комисия. „Надявам се да не се заметат следите и да се поеме политическа отговорност от виновниците- бившите управляващи”, заключи Иван Иванов.