БСП ще пита Конституционния съд за достъпа до здравеопазване

Фев 09, 2010 Новини БСП 0 1175

  България губи европейски средства заради некомпетентното управление на ГЕРБ    „В Конституцията е записан ангажиментът на държавата за достъпно и качествено здравеопазване

 

България губи европейски средства заради некомпетентното управление на ГЕРБ

 

 „В Конституцията е записан ангажиментът на държавата за достъпно и качествено здравеопазване. Точно тези принципи са нарушени и БСП ще отправи питане до Конституционния съд по казуса". Това заяви Председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Той обяви, че вече са събрани подписи в парламента за питане до КС във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване. Те ще бъдат внесени тази седмица.

Лидерът на БСП определи като безотговорен начина, по който правителството провежда и реформата в здравеопазването. Социалистите настояват да спрат авантюристичните действия на управляващите, които ще доведат до закриването на стотици лечебни заведения. От БСП са категорични, че новите критерии за лечебните заведения противоречат на Националния рамков договор и по-специално въвеждането на изискването за двама лекари по една клинична пътека. Сергей Станишев изтъкна, че отказът на управляващите от делегираните бюджети намалява финансирането на общините и допълнително затруднява лечебните заведения. От левицата настояват за увеличаване на финансирането на болничната помощ до нивата от 2009г. Част от резерва на НЗОК от 750 млн.лв. също може да бъде насочен към лечението на българските граждани. „В интерес на управляващите е да спрат с този експеримент", заяви лидерът на БСП.

Станишев каза още, че Коалиция за България подготвя законови промени за защитени болници на базата на ясни критерии. Бившият премиер отбеляза, че предишното правителство подпомагаше десетки болници, които не отговаряха на формалните и чисто финансови критерии, изхождайки от принципа за достъпно здравеопазване.

По думите на Сергей Станишев основните субекти, които имат право да обжалват решенията на РЗОК са болниците. БСП разглежда възможността като трета незаинтересована страна да отправи иск до ВАС.

Председателят на БСП изтъкна, че народните представители от Коалиция за България са провели поредица от срещи с представители на лекарското съсловие и гражданите в регионите, където е планирано да се закриват болници. „Нашата позиция се подкрепя много сериозно. Имаме единомислие с местните общности и медицинския персонал", заяви Станишев.

Според бившия премиер подходът на правителството към еврофондовете може да доведе до големи загуби за България и до намаляване на средствата от ЕС. Според социалистите ГЕРБ е на път да се провали в един от основните си ангажименти за ефективно усвояване на европейските средства.

Бившият премиер напомни, че предишното правителство удължи срока на САПАРД с 1 година, до края на 2009г. Осигуриха се и бюджетни средства, с които да се изплатят проектите на добросъвестните бенефициенти.  Въпреки това за половин година сегашните управляващи не са направили нищо, за да се реализират договорите по програма САПАРД и да се усвоят парите. „В резултат на това след отпускане на средствата, те ще бъдат загубени- 123 млн. евро", заяви лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че Министерски съвет не е отчел по никакъв начин и препоръките на ЕК по отношение на Програмата за развитие на селските райони, направени след одита през септември месец.

По отношение на притесненията за спиране на средства по ОП Околна среда, Деница Златева отбеляза, че съгласно договореностите с ЕК е трябвало в началото на тази година да започне подготовка на т.нар. master планове. По думите й все още не са сключени дори договорите с изпълнителите. „Това е заплаха за спиране на средства по оперативната програма", категорична беше Златева.

Международният секретар на БСП изтъкна, че все още не са разгледани 2900 проекта, което на практика означава загуба на субсидии за земеделските производители. По думите на Златева ако тези проекти са били обработени до края на 2009г., субсидията на земеделските производители нямало да се намали с 10% и щяла да бъде 50%.

Деница Златева отбеляза, че нивото на контрактувани средства е добро - 23%. Проблем обаче е ниският процент на разплатени средства. „В края на миналата година към бенефициентите нарочно бяха задържани плащания, за да бъде „вързан" бюджета за 2009г", заяви секретарят на ИБ. Златева беше категорична, че е недопустимо да не се спазват сроковете, които са съгласувани с ЕК.

Според социалистите сериозен проблем за усвояването е административният капацитет. Станишев отбеляза, че се уволняват или биват принудени да напускат хора с експертен потенциал, което по никакъв начин не гарантира устойчивост на управлението на средствата от европейските фондове. Деница Златева добави, че една от констатациите в доклада на Комисията по европейски въпроси и европейски фондове е, че има забавяне в инсфраструктурните проекти, особено в ж.п. сектор.

Корнелия Нинова обяви решението на ИБ на БСП на 20 и 21 февруари 2009г. да проведе среща с областните председатели и председателите на ОПО от цялата страна в Пловдив. На срещата ще се обсъди организационното състояние и мерките за засилване на структурите на БСП в страната, връзките с представителите на гражданското общество, медийна политика, отношение към местната власт. Ще се обсъди и подготовката за участие в избори 2011г. На 15 и 16 февруари ще се проведе изнесено заседание на ИБ в Благоевград. Ще се проведат тематични срещи по браншове - земеделие, здравеопазване, образование.

Пълен текст на пресконференцията >>>