Кристиан Вигенин: БСП ще търси съгласие в парламента за Българското председателство на Съвета на ЕС

Крум Зарков: Как ще се дефинират приоритетите на българското председателство?

„Добрата работа и добрата инерция по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да бъдат продължени и от следващия кабинет. От „БСП за България” смятаме, че нашата политическа сила имаше решаващ принос за членството на Бълагрия  в ЕС. Готови сме да подкрепяме различни инциативи на следващия кабинет, които ще помогнат България да изпълнява по-ефективно ангажиментите си по председателството, както и по други инциативи, които ще позиционират България по-добре в рамките на ЕС”. Това заяви международният секретар на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин по време на изслушването на зам.-министър председателят по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС-2018 Деница Златева. Той подчерта, че според левицата, преди началото на председателството на Бълагрия, има две важни теми за страната ни, които трябва да повдигнем: членството на България в Шенген и поетапното отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка.

Кристиан Вигенин обясни, че по време на Българското председателство предстоят  важни дебати, по които Бълагрия трябва да има единна позиция - напускането на ЕС от страна на Великобритания, бъдещето на ЕС и преминаването му на много скорости; бъдещето на кохезионната политика.  Като важни външнополитически теми бившият министър на външните работи посочи: рисковете пред сигурността в региона на Балканите и Черноморската стратегия и възможният принос за намаляване на напрежението в района на Черно море. „Мястото за обсъждане на тези теми е Народното събрание. Такъв ангажимент бе поет от лидера на ГЕРБ. Ние ще следим внимателно дали това се случва. Ако парламентът стане мястото за дебат и решения по европейските теми -  ще имате нашата подкрепа. Ако не- позицията ни ще бъде ревизирана”, заключи Кристиан Вигенин.  

Крум Зарков: Как ще се дефинират приоритетите на българското председателство?

„Доколко и на какъв етап програмата на Българското председателство и процесът на разработване на този проект са напреднали, какъв подход ще бъде приложен за дефиниране на приоритетите и кога се очаква тя да бъде окончателно приета, за да преценим до каква степен парламентът ще има време да я обсъди и да даде своя принос”- този въпрос отправи зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бълагрия” Крум Зарков. Той подчерта, че в последните месеци България работи в тясно сътрудничество с Австрия и Естония в рамките на председателското трио. „България е свършила своята работа и страната ни е дала своя принос при изготвянето на общия план, по който Съветът ще работи от юли 2017г. до декември 2018г. Всяка страна трябва да изготви и своя собствена национална 6-месечна програма”, каза още той.

„Достатъчно ли са предвидените средства, за да покрият всички дейности за успешното председателство и ако е необходимо увеличение, то кога трябва да бъде напарвено и в какъв размер?” Този въпрос отправи секретарят на ПГ на БСП за България” Георги Търновалийски. Той подчерта, че темата за Българското председателство вълнува българсите граждани, особено в частта за средствата, които ще бъдат изразходвани за успешната подготовка  и успешното провеждане на Българското председателство на Съвета на ЕС.