Георги Търновалийски: Първата и най-важна задача на новия парламент е борбата с бедността и увеличаване на доходите

Апр 12, 2017 Новини БСП в медиите 0 1685

Пенсиите трябва да бъдат преизчислени

„За нас първата и най-важна задача на новия парламент е борбата с бедността и увеличаване на доходите“. Това заяви избраният за народен  представител от „БСП за България“ Георги Търновалийски в студиото на БНТ. По неговите думи българското общество е белязано от бедност, огромна несправедливост и неравенство и това води до миграция, корупция, демографска катастрофа и престъпност. „Всички тези пороци на нашето общество трябва да бъдат решени и то много бързо. Ние сме готови с 10 законопроекта, свързани със защита на българските производители, закон за храните, закон за публичните предприятия, промени в закона за началното и предучилищно образование- парите да отиват в държавните училища, промени в Наказателния кодекс, свързани с маловажните случаи“, подчерта той.

По повод увеличението на пенсиите, Търновалийски подчерта, че те трябва да бъдат преизчислени. „Приятно изненадани сме, че ГЕРБ вече не смятат, че увеличението на пенсиите и доходите ще фалира държавата. Интересно е какви са договорките и каква е цената за всичко това“, коментира депутатът. Според него има огромни резерви в държавата, защото паралелната държава всяка година присвоява 10 млрд. лв. – средства от контрабанда, Здравна каса, обществени поръчки, корупция. „Това не е само наше мнение - Асоциацията на работодателите имат тяхна експертна оценка, според която средствата са 13 млрд. лв. Това са огромни средства, които ако държавата е на мястото си, ако институциите работят- няма да има нужда от поемане на нови дългове, няма да има дефицити, ще има възможност за увеличение на доходите и пенсиите“, каза още Търновалийски. Той е категоричен, че трябва да се борим с паралелната държава, за да се върнат младите хора у нас и да се развива икономиката.

Георги Търновалийски заяви, че дебатът по Изборния кодекс трябва да бъде в парламента. „След като видяхме, че над 2 млн. български граждани искат промяна в избирателната система, сме склонни да дебатираме за смесена система, а не чисто мажоритарна, уточни той.

 Търновалийски смята, че в този парламент ще има абсолютен консенсус за вътрешната и външната сигурност. „Но дебатът трябва да бъде в Народното събрание, а не да се внасят документи, които парламентът просто да заверява като гумен печат“, изтъкна той.