Жельо Бойчев: Правилно е прекратяването на концесията на Летище „София”

Апр 05, 2017 Новини БСП 0 1264

Летище „София” е обект от националната сигурност, независимо какви ангажименти Борисов е поел към Турция

„БСП отдавна очакваше прекратяването на процедурата за концесия на летище „София”. Ние нееднократно сме заявявали, че така направена процедура не защитава националния интерес. Правилно е днешното решение на МС за прекратяване на процедурата”. Това заяви избраният за народен представител от ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той бе категоричен, че по никакъв начин няма как да се приеме обвързването, което направи ГЕРБ, на процедурата за концесия на летище „София”  с модернизацията и спасяването на БДЖ. „Няма никаква логика, която да свързва двата въпроса. Няма нужната нотификация тези средства, при евентуално изпълнение на концесията, дали могат да бъдат ползвани за БДЖ. По-важното е, че процедурата не гарантираше националния интерес. Критериите, по които трябваше да бъде избран бъдещият концесионер – 15% инвестиция от тежестта на цената, 25% за развитие на летището- по никакъв начин не гарантираха бъдещето на летището. Летището е в тежка регионална конкуренция”, обясни социалистът и подчерта, че е висял и въпросът със сигурността на Летище „София“.

Жельо Бойчев подчерта, че тъй като има много спекулации, е добре да правим съпоставки и с най-близкото летище в подобна процедура - летището в Белград. Той поясни, че за него са подадени над 27 намерения за участие от световни и водещи летищни оператори, а за Летище „София“ до момента има деклариран интерес от две компании. „Няма да се учудите, ако те са турски и зададем въпросите какво по същество ще искат те. Дали ще искат да развиват Летище „София” ,при положение, че се строи трето летище в Истанбул?”, попита Бойчев. Той заяви, че е предвиждано Летище „София” да бъде дадено на концесия за 35 години, а за летище Белград срокът е 25 години. Първоначалната инвестиция по първоначалното концесионно плащане за сръбското летище е 400 млн. евро, а за българското под 300 млн. лв., а минималния размер на инвестиции за Летище „София” е бил 306 млн. евро, а за „Белград” 700 млн. евро. Бойчев подчерта, че минималният процент от годишни приходи от такси е 5% за българската държава, а за сръбската- 11%. Двете летища са съпоставими по среден оборот на година, и брой пътници.

„Летище „София” е обект от националната сигурност и неговото бъдещо развитие трябва да отчита и този въпрос, без значение какви ангажименти Борисов беше поел към турската страна”, заключи Жельо Бойчев.