Управляващите рекетират бизнеса

Фев 05, 2010 Новини БСП 0 1714

  Правителството води фирмите към фалит и ги връща обратно в сивата икономика   БСП призова правителството да спре с държавния рекет спрямо бизнеса

 

Правителството води фирмите към фалит и ги връща обратно в сивата икономика

 

БСП призова правителството да спре с държавния рекет спрямо бизнеса. „С полицейски хитрини и отдавна отречени методи управляващите задушават фирмите", заяви на среща с журналисти председателят на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на НС на БСП Явор Куюмджиев.

За пример Куюмджиев даде 10-те процента, които не се плащат на форми, доставили стоки и услуги за държавата. По думите му самият факт, че се иска такава отстъпка, нарушава няколко закона, а фирмите са принудени да се откажат от реално извършени услуги и честно заработени пари. Според социалистите задълженията на държавата към бизнеса възлизат на около 2 млрд.лв.

Тодор Георгиев припомни заплахите на Симеон Дянков, че всички фирми, които откажат да подпишат за 10-те процента, ще си получат парите „някой ден", когато има пари. „Вървим към умишлен фалит на по- голямата част от бизнеса в държавата. Ще фалират малките и средни предприятия, които би трябвало да са гръбнакът на една европейска икономика", предупреди Тодоров. Той обясни, че лихвите по забавените плащания към фирмите изяждат печалбата им. От друга страна фирмите са принудени да плащат наказателни лихви на доставчиците, на които са задлъжнели. Практиката показва, че следваща стъпка е бизнесът да спре да плаща социални осигуровки. „Така с тези мерки правителството започва да ни бута обратно в сивия сектор на икономиката, от който през последните 4 години с огромни усилия излязохме", изтъкна Тодоров. Според икономиста с това „изтупване на брашнения чувал"  се дава лош сигнал към ЕС и всички хора и фирми, които искат на инвестират в България. От друга страна се създава недоверие в банките. „Има сигнали, че те масово отказват да кредитират проекти, по които платец е държавата", заяви Тодоров.

Социалистите изтъкнаха, че едновременно с 10%-та мярка, управляващите приемат 25% увеличение на договора на АМ „Люлин". Така на практика са прилага двоен аршин. „Не трябва да забравяме, че съвременната икономика се крепи на доверието, а когато държавата погазва законите, за какво доверие може да става въпрос в нашата икономика", коментира Явор Куюмджиев.

От БСП са категорични, че сериозни проблеми на бизнеса създава и декларацията, която се разпраща от НАП за дължимо ДДС. В декларацията фирмите се задължават да опишат всичките си контрагенти. Според Куюмджиев това нарушава редица закони - Търговския закон, Закона за ДДС, Закона за договорите и задълженията. Създава се и несигурност у фирмите. „Никой не е убеден, че утре няма да се събуди с блокирани сметки, само заради това, че някой негов контрагент не си е платил задълженият към държавата. Всички сме в позицията да сме виновни до доказване на противното", коментира Георги Тодоров. По думите му тази процедура се прилага масово без проверки. Според икономиста независимо от страха, който правителството насажда, бизнесът може да заведе съдебни искове. Проблем обаче са допълнителните разходи, които фирмите трябва да платят, за върнат собствените си пари, които са отнети неправомерно.

Според социалистите в същата репресивна посока действат и други държавни институции, които безотговорно и неправомерно налагат запори върху сметките на фирми за несъществуващи задължения или за задължения, които са много по- малки от тези, които държавата има да връща. „Тези хитринки, които се прилагат спрямо бизнеса, целят да напълнят бюджета при неработеща икономика и при явно неумение да се пълни бюджета", коментира Тодоров. По думите му управляващите създават проблеми на всички, които се опитват да работят в страната. „Скоро няма да има на кого да се прилагат тези хитринки", добави икономистът.

Явор Куюмджиев напомни, че още преди месец социалистите са призовали управляващите да дадат ясен план за излизане от спиралата на бедността, в която България влиза. „За съжаление такова нещо не видяхме", заяви той. По думите му управляващите не могат да разберат основните проблеми, които предизвикаха кризата в България и вместо да ги лекува, правителството създава нови проблеми. Куюмджиев обясни, че една от основните причини за кризата в страната е загубата на пазари, което води след себе си намаляване на производството, преминаване към по- кратък работен ден, освобождаване на хора. Другият проблем е липсата на кредитиране. „Ако се вземат мерки, които да лекуват двата проблема, нещата би трябвало да се успокоят. Вместо това управляващите създадоха нови два проблема - неплащането на фирмите, доставили стоки и услуги на държавата и въвеждането на допълнителни административни репресивни мерки спрямо бизнеса", заяви Куюмджиев.

От БСП обявиха, че в рамките на следващите няколко седмици ще представят план за справяне с бедността и решаването на основните проблеми, следствие от кризата. „За нас подходът към борбата с кризата трябва да е в посока на повече социална защита и повече пари в реалната икономика", заяви секретарят на БСП Антон Кутев. По думите му нито една от мерките на правителството не вкарва повече пари в реалната икономика, а прави точно обратното. „На фона на вътрешнофирмената задлъжнялост, която е все по- огромна, има още един субект, който агресивно иззема парите и това е държавата", добави Кутев. Според социалистите управляващите не са направили нищо за по- доброто кредитиране на частните фирми, нищо не е направено за по- доброто усвояване на фондовете, нито за повече инвестиции от бюджета. „Има начини тези пари да бъдат вкарани в икономиката", категоричен беше Кутев. Георги Тодоров изтъкна, че е грешка да се надяваме първо Европа да излезе от кризата и след това тя да измъкне и България. Според него ако се заложи на такава политика, Европа ще излезе от кризата по- силна, а България - по слаба. „Призоваваме да се вземат мерки бързо", заяви Тодоров.