Иван Генов: Да върнем авторитета на българското образованието

Мар 23, 2017 ВРАЦА Новини БСП 0 1856

БСП е надеждата и спокойствието на хората и на бизнеса, който работи по правилата

"Искам българското образование да си върне авторитета. Не можем да стоим и да гледаме безучастно как в България вече са затворени 800 училища". Това заяви на среща с директори на училища и преподаватели, водачът на листата на "БСП за България" за Враца Иван Генов. Той даде пример, че по време на турското робство са създавани училища - в една махала за 10 – 15 деца, за да се запази българщината. "Сега затваряме училища. Оставяме децата неграмотни. Държава без грамотно население не може да съществува дълго”, категоричен е той. 
Срещата се проведе в голямата зала на Дома на науката и техниката, на която присъства и Ирена Атанасова – директор на 125-то училище в София и кандидат за народен представител от “БСП за България”. Педагозите бяха категорични, че новият образователен закон или трябва да бъде преработен изцяло, или да бъде сменен. Като важни проблеми те поставиха застаряването на гилдията, защото повече от половината преподаватели са над 55 години и ниското заплащане. Събралите се учителите бяха единодушни, че то трябва да е еднакво за всички, а не както стана последният път – различно за всяко училище. “Това, което предлага БСП е 15% увеличение на учителските заплати през първата година на мандата и 40% увеличение до края на мандата. И това е при 5% от БВП за образование”, коментира Ирена Атанасова. "Българският учител и училище нямат подкрепа от никого – нито от обществото, нито от родителите. Нямаме подкрепа и от институциите и държавата", заяви Атанасова.
Във Враца се проведе и заключителното събитие от предизборната кампания на “БСП за България” за врачанска област. “БСП е надеждата и спокойствието на хората и на бизнеса, който работи по правилата. Ще дадем спокойствие и гаранции на инвеститорите, които искат предвидимост в държавата. Това ще направи БСП. И ще го направи за България, за всеки български гражданин! В неделя подкрепете промяната с номер 10 в интегралната бюлетина!”, заключи Иван Генов.